Opleiding medewerker facilitaire dienstverlening (bbl)

Ondersteunende werkzaamheden - Postverwerking - Vergaderruimtes inrichten - Dienstverlenend - Goederenontvangst - Schoonmaken - Manusje van alles - Voorraad kantoorartikelen bijhouden

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Tijdens de opleiding leer je, naast het omgaan met bovenstaande voorbeelden, ook om een juiste beroepshouding te laten zien. Je leert hoe je klantgericht kunt werken en hoe jij je representatief en sociaalvaardig kunt opstellen.

Het onderwijs wordt aangeboden in de vorm van projecten die worden voorbereid en ondersteund door theorie- en praktijklessen. De kennis en vaardigheden die je leert op het Koning Willem I College pas je bovendien toe tijdens de stageperiodes gedurende de opleiding. De opleiding bestaat uit een basisdeel, één profiel en keuzedelen.

In het basisdeel leer je: ruimtes klaarzetten, aanspreekpunt zijn, administratie uitvoeren, assisteren bij voorraadbeheer, veiligheid, onderhoud- en herstelwerkzaamheden, voeding en evalueren.


Wij adviseren je om voor deze opleiding het volgende zelf aan te schaffen:

 • Laptop
 • USB-stick (4 GB)
 • Eenvoudige rekenmachine
 • Potloden, pennen en gum 

Tijdens de opleiding Facilitair medewerker volg je het profiel Facilitair medewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Opleiding medewerker facilitaire dienstverlening (bbl) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als je graag met mensen omgaat en behulpzaam en handig bent, dan is de opleiding Facilitair medewerker echt iets voor jou!

Als facilitair medewerker zorg je ervoor dat andere medewerkers zich prettig voelen in hun werkomgeving. Jij zorgt er mede voor dat de medewerkers in een bedrijf het werk beter kunnen uitvoeren. Je bent graag actief bezig en je vindt het leuk om contact te maken met klanten en collega's. Je brengt post rond, je wijst klanten de weg, je bereidt eenvoudige gerechten, serveert dranken, controleert de veiligheid. Ook help je bij het schoonhouden, beheer en onderhoud van het gebouw en de materialen.

In je werk word je aangestuurd door jouw leidinggevende en werk je volgens de geldende regels en voorschriften van het bedrijf of de organisatie. Je kunt werkzaam zijn in het ziekenhuis, een verpleeghuis, een bedrijfskantine, school of theater.

 

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Economie
 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Diploma verwante entreeopleiding

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de beroepspraktijkvorming?

Om te kunnen starten met de opleiding moet je minimaal 24 uur per week werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Dit kan een schoolkantine zijn, een verzorgingstehuis, een ziekenhuis, een bedrijf, kortom je hebt vele mogelijkheden om werk te vinden. De beroepspraktijkvorming heeft de duur van de opleiding (twee jaar). Je dient bij aanvang van de opleiding een BPV-overeenkomst bij een erkend leerbedrijf te overleggen.

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ voor een erkend leerbedrijf.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 3 of 4.

Hoe meld ik me aan?

BBL = Beroeps Begeleidende Leerweg
Dit is een combinatie van leren op school en werken in een bedrijf.

 • Om te kunnen starten met de opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op: http://www.stagemarkt.nl/
 • Een leerbedrijf dat niet erkend is, kan contact opnemen met de brancheorganisatie om erkenning aan te vragen.
 • Je kunt je aanmelden voor de opleiding, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt. Geef de gegevens van je werkgever daarom zo spoedig mogelijk door via: info@kw1c.nl
 • Let op: zonder werk kun je niet starten met de opleiding!
 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten meestuurt, inlevert of toont:
  o Paspoort
  o Identiteitsbewijs
  o Rijbewijs
  o Verblijfsvergunning
 • Zodra je bent ingeschreven ontvang je hiervan een bevestiging met daarbij een onderwijs-overeenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken