Medewerker facilitaire dienstverlening

Medewerker facilitaire dienstverlening

In het kort

​​Steek je graag je handen uit de mouwen en houd je van afwisseling? Dan is de mbo-opleiding medewerker facilitaire dienstverlening iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25959
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het uitvoeren van ondersteunend werk! Met ondersteunend werk bedoelen we hoe je gasten of collega's praktisch kunt ondersteunen tijdens hun verblijf of werk. Zo leer je tijdens tijdens deze bol-opleiding medewerker facilitaire dienstverlening hoe je vergaderruimtes klaarmaakt voor gebruik, de voorraad bijhoudt, helpt bij de catering en het uitvoeren van administratieve taken. Ook leer je het uitvoeren van klein onderhoud en het beheren van gebouwen. Je werkt met verschillende mensen, daarom leer je ook hoe je omgaat met klanten en collega's. 

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Deze facilitair medewerker opleiding is opgedeeld in 7 onderdelen. Deze onderdelen noemen we modules. De modules doorloop je op jouw eigen tempo. Aan het begin van iedere schoolweek maak je een planning met jouw docent. Je bekijkt eerst de theorie en beantwoordt de vragen die horen bij de theorie. Daarna ga je aan de slag met een praktijkopdracht. 

Ieder half jaar mag je examen doen in de module die je af hebt. Ben je een snelle student? Dan kun je de opleiding sneller afmaken.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens deze bol-opleiding begin je bij de theorie, maar je gaat ook in de praktijk aan de slag. Samen met andere studenten oefen je met het inrichten van vergaderruimtes, het ontvangen en verwerken van brieven en pakketten en het netjes houden van werkruimtes. Zo oefen je alle werkzaamheden en vaardigheden die je nodig hebt om het beroep van een medewerker facilitaire dienstverlening goed te kunnen uitvoeren!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo-opleiding medewerker facilitaire dienstverlening op zak kun je meteen aan de slag! Bij een ziekenhuis, verzorgingshuis, onderhouds- en schoonmaakbedrijf, restaurant, hotel, evenementenhal of een groot kantoor- of schoolgebouw bijvoorbeeld. Iedere grote organisatie is op zoek naar goede medewerkers facilitaire dienstverlening!

Kansen genoeg voor jou dus! Tijdens jouw werkdag voer je ondersteunde werkzaamheden uit. Je bent dus iedere dag bezig met iets anders. Zo verwerk en ontvang je de ene dag de inkomende post en maak je ruimtes in het gebouw schoon en klaar voor gebruik. De volgende dag beheer je de voorraad of voer je cateringwerkzaamheden uit. Maar ook het uitvoeren van klein onderhoud aan gebouwen behoren tot jouw taken.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 260,-
Leerjaar 2 € 10,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo

Een schooldag

Dag
Woensdag
Nederlands  
TheorielesBeheren van gebouwen
Lunch
pauze
PraktijklesBeheren van gebouwen
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
30% Praktijk
70% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 30% van de opleiding medewerker facilitaire dienstverlening besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 80%
71% landelijk
Afgestudeerden met werk 74%
72% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024