Opleiding medewerker sport en recreatie (bol)

Mensen begeleiden bij het sporten - Mensen motiveren - Sociale contacten - Activiteiten organiseren - Mensenkennis - Goede conditie - Verantwoordelijk

Beschrijving van de opleiding

Wat ga ik leren?

Ga je graag met mensen om? En ben je behulpzaam en sportief? Dan is de opleiding medewerker sport en recreatie echt iets voor jou!

Op het college leer je onder meer: ruimtes klaarzetten, aanspreekpunt zijn, administratie uitvoeren, aandacht voor veiligheid, assisteren bij voorraadbeheer, onderhoud- en herstelwerkzaamheden, voeding, evalueren.

Tijdens de opleiding leer je ook om een juiste beroepshouding te laten zien. Hoe je klantgericht werkt en hoe jij je representatief en sociaalvaardig opstelt.

Het onderwijs bestaat vooral uit projecten die worden voorbereid en ondersteund door theorie- en praktijklessen. De kennis en vaardigheden die je leert op school pas je toe tijdens de stages.

Je opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Tijdens deze volg je twee profielen: Medewerker sport en recreatie én Facilitair medewerker. Het Koning Willem I College biedt als enige ROC dit dubbelprofiel aan. Het betekent dat je je opleiding afsluit met twee diploma’s in plaats van één. En dat vergroot natuurlijk je kansen op de arbeidsmarkt!

Opleiding medewerker sport en recreatie (bol) bij het Koning Willem I College

Wat kan ik worden?

Als medewerker sport en recreatie assisteer je bij sport- en bewegingsactiviteiten. Je informeert en begeleidt sportdeelnemers op een klantvriendelijke manier. 

Je bereidt de activiteiten voor en houdt daarbij toezicht. De activiteiten zijn meestal voor groepen, maar je begeleidt mensen ook individueel.

Ook help je bij het schoonhouden, beheer en onderhoud van het gebouw en de materialen. In je werk word je aangestuurd door je leidinggevende. Je werkt volgens de regels en voorschriften van het bedrijf of de organisatie.

Sport en bewegingsactiviteiten zijn er op veel verschillende plekken. Denk aan scholen, outdoor organisaties, fitnesscentra, recreatieparken, campings, zwembaden en sportverenigingen. Dat zijn dan ook de bedrijven en organisaties waar je een baan kunt vinden.

Wat voor type mens je als medewerker sport en recreatie moet zijn? Je bent graag actief bezig. En je vindt het leuk om contact te maken met klanten en collega's. En uiteraard ben je zelf heel sportief!

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Economie
 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met wiskunde of economie of tweede vreemde taal
 • Diploma verwante entreeopleiding

Heb je een vooropleiding die gelijkwaardig is aan bovengenoemde opleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.

Wat doe ik tijdens de stage?

Tijdens je opleiding loop je stage. Samen zoeken we een stageplaats die goed bij jou past.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Verwante opleidingen op niveau 3 of 4.

Hoe meld ik me aan?

BOL = Beroeps Opleidende Leerweg
Je komt gemiddeld vijf dagen in de week naar school en loopt stage.

 • Je aanmelding wordt alleen in behandeling genomen als je een kopie van de voor- en achterzijde van één van de volgende, geldige documenten meestuurt, inlevert of toont:
     o Paspoort
     o Identiteitsbewijs
     o Rijbewijs
     o Verblijfsvergunning
 • Ter controle van je vooropleiding moet je een kopie meesturen van je laatste rapport en/of diploma’s en cijferlijst(en).
 • Soms word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 • Zodra je bent ingeschreven ontvang je hiervan een bevestiging met daarbij een onderwijsovereenkomst. Deze moet je ondertekenen en aan ons terugsturen. Dit is verplicht! Pas dan ben je definitief ingeschreven op ons college.
 • Zit je nu nog op het vmbo, mbo of havo? Dan moet je een doorstroomdossier invullen. Dit regel je met je mentor/decaan. Het doorstroomdossier kan aanleiding geven voor een gesprek.

Studie in cijfers

Afbeelding van Studie in Cijfers

Opleidingsgegevens

 Portaal  Zoeken