Allround technicus Motorfietstechniek

Eerste Motorfietstechnicus (1) Eerste Motorfietstechnicus (1) Eerste Motorfietstechnicus (1)

Allround technicus Motorfietstechniek

In het kort

Zijn motoren jouw passie? En wil je graag dé expert in de werkplaats worden? Volg dan de opleiding allround technicus motorfietstechniek!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25669
  • Regio: ’s-Hertogenbosch

Alles over het repareren en onderhouden van motoren en motorfietsen! Waar je tijdens de opleiding basis technicus motorfietstechniek vooral de basiskennis leert, ga je tijdens deze opleiding iets meer de diepte in. Zo leer je naast het uitvoeren van onderhoudsbeurten en kleine reparaties, ook alles over het uitvoeren van grotere reparaties, diagnoses stellen en het monteren van alarmsystemen en andere elektronische onderdelen. Jij lost zelfs het meeste technische probleem op!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding allround technicus motorfietstechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Net als bij de opleiding basis technicus motorfietstechniek, leer je tijdens deze niveau 3 opleiding allround technicus motorfietstechniek demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van motorfietsen steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Toch leer je ook wat extra’s: namelijk het uitvoeren van moeilijkere mechanische reparaties.

Naast het technische onderdeel van het beroep, heeft een allround technicus motorfietstechniek ook contact met klanten in een winkel. Daarom leer je ook adviseren over onderdelen en accessoires van motoren. En natuurlijk hoe je klanten vriendelijk te woord staat.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van deze motorfietstechniek opleiding niveau 3 kun je als allround technicus motorfietstechniek of eerste motorfietstechnicus aan de slag! Bij een tweewielerbedrijf of motorspeciaalzaak bijvoorbeeld.

Als allround technicus motorfietstechniek ben je behoorlijk allround: technisch, deskundig, analytisch, verantwoordelijk, klantgericht en communicatief. Je houdt je bezig met het klaarmaken van nieuwe motoren, het uitvoeren van aflever- en onderhoudsbeurten, je stelt diagnoses aan motoren en motorfietsen én voert grotere reparaties uit. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de taakverdeling in de werkplaats en verzorg je de planning. En heeft een klant advies nodig over accessoires of onderdelen? Ook dan weet je precies wat je moet doen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 € 201,-
Leerjaar 2 € 125,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma in een richting van techniek of mobiliteit? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De officiële naam van deze opleiding is allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Wist je dat?

Je tijdens deze opleiding ...

kan deelnemen aan een Excellentieprogramma? Dit programma is voor studenten die graag iets extra’s doen. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Skills vakwedstrijden, de Europacup voor tweewieler-technici of je gaat op uitwisseling naar het buitenland.

Een schooldag

Dag
10u
11u
12u
13u
14u
15u
16u
Maandag
InstructielesMonteren van elektronische onderdelen
Lunch
pauze
PraktijklesOpdrachten uitwerken
Nederlands  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koning In Motofietstechniek
Koning In Motofietstechniek
80%
20%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een allround technicus motorfietstechniek leer je door te doen! Daarom werk je ongeveer 80% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,8
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 73%
72% landelijk
Kans op werk in jouw vakgebied 30%
30% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Den Bosch, Onderwijsboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters