Allround technicus Bedrijfsautotechniek

Student werkt aan vrachtwagen Student werkt aan vrachtwagen Student werkt aan vrachtwagen

Allround technicus Bedrijfsautotechniek

In het kort

Zijn auto's, trucks en vrachtwagens jouw passie? Wil je graag dé expert in de werkplaats worden, waarbij je werken en leren combineert? Volg dan de opleiding allround technicus bedrijfsautotechniek bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25669
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het repareren en onderhouden van bedrijfswagens! Denk hierbij aan bedrijfsauto's, bestelbusjes en (grote) vrachtwagens. Waar je tijdens de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek vooral de basiskennis leert, ga je tijdens deze opleiding iets meer de diepte in. Zo leer je naast het uitvoeren van onderhoudsbeurten en kleine reparaties, ook alles over het uitvoeren van grotere reparaties, diagnoses stellen en het monteren van alarmsystemen en andere elektronische onderdelen. Jij lost zelfs het meeste technische probleem op! Daarnaast leer je ook collega's begeleiden en aansturen en rapporten schrijven.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding allround technicus bedrijfsautotechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Net als bij de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek, leer je tijdens deze bedrijfsautotechnicus opleiding demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van auto's, truck en vrachtwagens steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Toch leer je ook wat extra’s: namelijk het uitvoeren van moeilijkere mechanische reparaties.

Veel van de werkzaamheden van een eerste bedrijfsautotechnicus zijn gericht op resultaat en productiviteit. Je beseft dan ook goed dat bedrijfsauto's en -vrachtwagens er niet zijn voor de sier. Ze zijn belangrijk voor een succesvolle bedrijfsvoering van de klant. Je gaat daarom tijdens de opleiding ook aan de slag met servicegericht werken. 

Tijdens de lessen op het Koning Willem I College krijg je theoretisch-technische leerstof aangeboden. Dit ter ondersteuning van de praktijk. De leerstof wordt via lesinstructies en in een digitale leeromgeving aangeboden. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van deze mbo-opleiding bedrijfsautotechnicus kun je als allround technicus bedrijfsautotechniek of eerste bedrijfsautotechnicus aan de slag! In de werkplaats van een bedrijfswagenbedrijf bijvoorbeeld.

Als allround technicus bedrijfsautotechniek ben je behoorlijk allround: technisch, deskundig, analytisch, verantwoordelijk, klantgericht en communicatief. Je houdt je bezig met het klaarmaken van nieuwe bedrijfswagens, het uitvoeren van aflever- en onderhoudsbeurten, je stelt diagnoses aan auto's, bestelbusjes en vrachtwagens én voert grotere reparaties uit. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de taakverdeling in de werkplaats en verzorg je de planning. En heeft een klant advies nodig over een reparatie of onderdelen? Ook dan weet je precies wat je moet doen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 550,-
Leerjaar 2 € 420,-
Leerjaar 3 € 400,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma in een richting van techniek of mobiliteit? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De officiële naam van deze opleiding is allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
Coaching  
TheorielesOnderhoudsbeurt
Lunch
pauze
Keuzedeel  
Algemene vakkenNederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student vervangt band van bestelbus
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een allround technicus bedrijfsautotechniek leer je door te doen! Daarom werk je ongeveer 80% van de opleiding in en aan de praktijk. Dit doe je onder andere bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,8
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 73%
72% landelijk
Afgestudeerden met werk 97%
96% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024