Basis technicus Bedrijfsautotechniek

Student vervangt onderdelen in vrachtwagen Student vervangt onderdelen in vrachtwagen Student vervangt onderdelen in vrachtwagen

Basis technicus Bedrijfsautotechniek

In het kort

Heb je interesse in kleine en grote trucks? Houd je van sleutelen en wil je werken en leren combineren? Kijk dan eens naar deze bedrijfsautotechnicus opleiding bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25668
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basiskennis over het repareren en onderhouden van bedrijfswagens! Denk hierbij aan bedrijfsauto's, bestelbusjes en (grote) vrachtwagens. Tijdens deze bedrijfsautotechniek opleiding werk je aan wat voor veel (logistieke) bedrijven een belangrijk bezit is: hun bedrijfsauto's en -vrachtwagens. Helaas gaan die soms kapot. Jij leert om de klant dan te helpen, want jij lost elk technisch probleem. Van de accu tot aan de motor en van de banden tot de remmen. Je leert werken met verschillende bedrijfswagens, onderdelen en accessoires. Ook ga je aan de slag met het uitvoeren van een onderhoudsbeurt en het klaarmaken van een bedrijfsauto voor aflevering. Door jou kunnen de medewerkers van klanten veilig de weg op met hun auto, bestelbus of vrachtwagen!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek leer je demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van auto's, trucks en vrachtwagens steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Het lesprogramma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. De technische theorie helpt je in de praktijk.

Veel van de werkzaamheden van een monteur mobiele werktuigen zijn gericht op resultaat en productiviteit. Je beseft dan ook goed dat bedrijfsauto's en -vrachtwagens er niet zijn voor de sier. Ze zijn belangrijk voor een succesvolle bedrijfsvoering van de klant. Je gaat daarom tijdens de opleiding ook aan de slag met servicegericht werken. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van deze mbo-opleiding bedrijfsautotechnicus kun je als basis technicus bedrijfsautotechniek of bedrijfsautomonteur aan de slag. In de werkplaats van een bedrijf voor bedrijfsauto's bijvoorbeeld.

Als bedrijfsautomonteur ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudsbeurten aan bedrijfsauto's, bestelbusjes en (grote) vrachtwagens. Je voert standaard onderhoudsbeurten uit, ondersteunt bij keuringen en inspecties aan trucks en je vervangt onderdelen en stelt ze af. Jij zorgt ervoor dat de bedrijfswagens van de klant zo veel en zo vaak mogelijk de weg op kunnen. Ook als dat betekent dat je extra moet werken. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 400,-
Leerjaar 2 € 390,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De officiële naam van deze opleiding is basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Burgerschap  
TheorielesVoertuigen
Lunch
pauze
Rekenen  
TheorielesElektronica
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student vervangt band van bestelbus
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Om het beroep van een basis technicus bedrijfsautotechniek goed te kunnen uitvoeren moet je veel oefenen! Daarom besteed je ongeveer 80% van de opleiding in en aan de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt en op school.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 77%
66% landelijk
Afgestudeerden met werk 95%
88% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024