Basis technicus Bedrijfsautotechniek

Student bedrijfsautotechniek sleutels aan aanhanger vrachtwagen Student bedrijfsautotechniek sleutels aan aanhanger vrachtwagen Student bedrijfsautotechniek sleutels aan aanhanger vrachtwagen

Basis technicus Bedrijfsautotechniek

In het kort

Heb je interesse in kleine en grote trucks? En houd je van sleutelen? Kijk dan eens naar deze bedrijfsautotechnicus opleiding!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25668
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basiskennis over het repareren en onderhouden van bedrijfswagens! Denk hierbij aan bedrijfsauto's, bestelbusjes en (grote) vrachtwagens. Tijdens deze bedrijfsautotechniek opleiding werk je aan wat voor veel (logistieke) bedrijven een belangrijk bezit is: hun bedrijfsauto's en -vrachtwagens. Helaas gaan die soms kapot. Jij leert om de klant dan te helpen, want jij lost elk technisch probleem. Van de accu tot aan de motor en van de banden tot de remmen. Je leert werken met verschillende bedrijfswagens, onderdelen en accessoires. Ook ga je aan de slag met het uitvoeren van een onderhoudsbeurt en het klaarmaken van een bedrijfsauto voor aflevering. Door jou kunnen de medewerkers van klanten veilig de weg op met hun auto, bestelbus of vrachtwagen!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek leer je demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van auto's, trucks en vrachtwagens steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Naast theorie- en praktijklessen volg je ook practicumlessen. Tijdens deze lessen koppelen we de theorie aan de praktijk. 

Veel van de werkzaamheden van een monteur mobiele werktuigen zijn gericht op resultaat en productiviteit. Je beseft dan ook goed dat bedrijfsauto's en -vrachtwagens er niet zijn voor de sier. Ze zijn belangrijk voor een succesvolle bedrijfsvoering van de klant. Je gaat daarom tijdens de opleiding ook aan de slag met servicegericht werken. 

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met werkzaamheden van een bedrijfsautotechnicus. Dit doe je niet in een klaslokaal, maar in de werkplaats van het Koning Willem I College. Je gaat zelfstandig aan de slag met het uitvoeren van opdrachten. Zo leer je bedrijfsauto's repareren en het vervangen van onderdelen. Natuurlijk staan er altijd docenten en instructeurs klaar om je te helpen en begeleiden.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van deze mbo-opleiding bedrijfsautotechnicus kun je als basis technicus bedrijfsautotechniek of bedrijfsautomonteur aan de slag. In de werkplaats van een bedrijf voor bedrijfsauto's bijvoorbeeld.

Als bedrijfsautomonteur ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudsbeurten aan bedrijfsauto's, bestelbusjes en (grote) vrachtwagens. Je voert standaard onderhoudsbeurten uit, ondersteunt bij keuringen en inspecties aan trucks en je vervangt onderdelen en stelt ze af. Jij zorgt ervoor dat de bedrijfswagens van de klant zo veel en zo vaak mogelijk de weg op kunnen. Ook als dat betekent dat je extra moet werken. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 655,-
Leerjaar 2 € 430,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze opleiding is basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Burgerschap  
TheorielesVoertuigen
Lunch
pauze
Rekenen  
PracticumlesVoertuigen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student vervangt band van bestelbus
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Om het beroep van een basis technicus bedrijfsautotechniek goed te kunnen uitvoeren moet je veel oefenen! Daarom besteed je ongeveer 60% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
7 landelijk
Geslaagde studenten 43%
49% landelijk
Afgestudeerden met werk -
79% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024