Basis technicus Autotechniek

Student autotechniek sleutels aan motor van auto Student autotechniek sleutels aan motor van auto Student autotechniek sleutels aan motor van auto

Basis technicus Autotechniek

In het kort

Ben je gek op (personen)auto's? En houd je van techniek en elektronica? Dan is de opleiding basis technicus autotechniek iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25668
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basiskennis over het repareren en onderhouden van (personen)auto's! Tijdens deze autotechniek opleiding werk je aan wat voor veel mensen een belangrijk bezit is: hun auto. Helaas gaan die soms kapot. Jij leert om de klant dan te helpen, want jij lost elk technisch probleem op. Van de accu tot aan de motor en van de banden tot de remmen. Je leert werken met verschillende auto's, onderdelen en accessoires. Ook ga je aan de slag met het uitvoeren van een onderhoudsbeurt en het klaarmaken van een auto voor aflevering. Door jou kunnen klanten veilig de weg op met hun auto!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding basis technicus autotechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze autotechnicus opleiding leer je demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van auto's steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod.

Naast het technische onderdeel van het beroep, heeft een basis technicus autotechniek ook contact met klanten in een winkel of showroom. Daarom leer je ook adviseren over onderdelen en accessoires voor verschillende auto's. En natuurlijk hoe je klanten vriendelijk te woord staat.

Drie dagdelen in de week volg je praktijklessen. Daarnaast volg je practicumlessen. Tijdens deze lessen koppelen we de theorie aan de praktijk. 

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met werkzaamheden van een automonteur. Dit doe je niet in een klaslokaal, maar in de werkplaats van het Koning Willem I College. Je gaat zelfstandig aan de slag met het uitvoeren van opdrachten. Zo leer je auto's repareren en het vervangen van onderdelen. Natuurlijk staan er altijd docenten en instructeurs klaar om je te helpen en begeleiden.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van deze mbo-opleiding autotechniek kun je als basis technicus autotechniek aan de slag! In de werkplaats van een autobedrijf bijvoorbeeld.

Als automonteur ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudsbeurten. Daarnaast adviseer je klanten. Je adviseert klanten over het gebruik van hun auto en bij het kopen van accessoires. En willen ze graag een onderdeel van hun auto vervangen? Ook dan kunnen ze bij jou terecht!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 655,-
Leerjaar 2 € 430,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze opleiding is basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Het is tijdens de opleiding altijd mogelijk om over te stappen naar de bbl-variant van deze opleiding.

Een schooldag

Dag
Maandag
PracticumlesMotorvoertuigen
Nederlands  
TheorielesMotorvoertuigen
Lunch
pauze
PraktijklesAutotechniek
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Onderhoudsbeurt van motor in auto
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Om het beroep van een basis technicus autotechniek goed te kunnen uitvoeren moet je veel oefenen! Daarom besteed je ongeveer 60% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
7 landelijk
Geslaagde studenten 65%
54% landelijk
Afgestudeerden met werk -
79% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024