Allround technicus Bedrijfsautotechniek

Studenten controleren onderkant van vrachtwagen Studenten controleren onderkant van vrachtwagen Studenten controleren onderkant van vrachtwagen

Allround technicus Bedrijfsautotechniek

In het kort

Heb je interesse in kleine en grote trucks? En houd je van sleutelen? Kijk dan eens naar deze opleiding eerste bedrijfsautotechnicus bol!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25669
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het repareren en onderhouden van bedrijfswagens! Denk hierbij aan bedrijfsauto's, bestelbusjes en (grote) vrachtwagens. Waar je tijdens de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek vooral de basiskennis leert, ga je tijdens deze opleiding iets meer de diepte in. Zo leer je naast het uitvoeren van onderhoudsbeurten en kleine reparaties, ook alles over het uitvoeren van grotere reparaties, diagnoses stellen en het monteren van alarmsystemen en andere elektronische onderdelen. Jij lost zelfs het meeste technische probleem op! Daarnaast leer je ook collega's begeleiden en aansturen en rapporten schrijven.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding allround technicus bedrijfsautotechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Net als bij de opleiding basis technicus bedrijfsautotechniek, leer je tijdens deze bedrijfsautotechnicus opleiding demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van auto's, truck en vrachtwagens steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Toch leer je ook wat extra’s: namelijk het uitvoeren van moeilijkere mechanische reparaties.

Veel van de werkzaamheden van een eerste bedrijfsautotechnicus zijn gericht op resultaat en productiviteit. Je beseft dan ook goed dat bedrijfsauto's en -vrachtwagens er niet zijn voor de sier. Ze zijn belangrijk voor een succesvolle bedrijfsvoering van de klant. Je gaat daarom tijdens de opleiding ook aan de slag met servicegericht werken. 

Tijdens de lessen op het Koning Willem I College krijg je theoretisch-technische leerstof aangeboden. Dit ter ondersteuning van de praktijk. De leerstof wordt via lesinstructies en in een digitale leeromgeving aangeboden. 

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met werkzaamheden van een allround technicus bedrijfsautotechniek. Dit doe je niet in een klaslokaal, maar in de werkplaats van het Koning Willem I College. Je gaat zelfstandig aan de slag met het uitvoeren van opdrachten. Zo leer je het uitvoeren van onderhoudsbeurten en het monteren van (elektronische) accessoires. Natuurlijk staan er altijd docenten en instructeurs klaar om je te helpen en begeleiden.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van deze mbo-opleiding bedrijfsautotechnicus kun je als allround technicus bedrijfsautotechniek of eerste bedrijfsautotechnicus aan de slag! In de werkplaats van een bedrijfswagenbedrijf bijvoorbeeld.

Als allround technicus bedrijfsautotechniek ben je behoorlijk allround: technisch, deskundig, analytisch, verantwoordelijk, klantgericht en communicatief. Je houdt je bezig met het klaarmaken van nieuwe bedrijfswagens, het uitvoeren van aflever- en onderhoudsbeurten, je stelt diagnoses aan auto's, bestelbusjes en vrachtwagens én voert grotere reparaties uit. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de taakverdeling in de werkplaats en verzorg je de planning. En heeft een klant advies nodig over een reparatie of onderdelen? Ook dan weet je precies wat je moet doen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 503,-
Leerjaar 2 € 367,-
Leerjaar 3 € 355,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma in een richting van techniek of mobiliteit? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden. In een persoonlijk gesprek bespreken we de mogelijkheden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze opleiding is allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Burgerschap  
TheorielesVoertuigen
Lunch
pauze
Rekenen  
PraktijklesVoertuigen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student vervangt band van bestelbus
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Om het beroep van een allround technicus bedrijfsautotechniek goed te kunnen uitvoeren moet je veel oefenen! Daarom besteed je ongeveer 60% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,7
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 68%
66% landelijk
Afgestudeerden met werk -
90% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024