Basis technicus Scootertechniek

Student sleutels aan scooter in werkplaats op Koning Willem 1 College Student sleutels aan scooter in werkplaats op Koning Willem 1 College Student sleutels aan scooter in werkplaats op Koning Willem 1 College

Basis technicus Scootertechniek

In het kort

Ben jij gek op scooters? En houd je van techniek en elektronica? Kies dan voor de opleiding basis technicus scootertechniek.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25668
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basiskennis over het repareren en onderhouden van scooters en brommers! Tijdens deze scooter techniek opleiding werk je aan wat voor veel mensen een belangrijk bezit is: hun scooter of brommer. Helaas gaan die soms kapot. Jij leert om de klant dan te helpen, want jij lost elk technisch probleem. Van het startmechanisme tot versnellingen en van banden tot de remmen. Je werkt met verbrandingsmotoren en elektromotoren en je verzorgt het onderhoud. Door jou kunnen klanten veilig de weg op met hun brommer of scooter!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding basis technicus scootertechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze opleiding tot scootertechnicus leer je demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van scooters en brommers steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Het lesprogramma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. De technische theorie helpt je in de praktijk.

Naast het technische onderdeel van het beroep, heeft een basis technicus scootertechniek ook contact met klanten in een winkel. Daarom leer je ook adviseren over onderdelen en accessoires van scooters. En natuurlijk hoe je klanten vriendelijk te woord staat.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je met werkzaamheden van een scootermonteur. Dit doe je niet in een klaslokaal, maar in de werkplaats van het Koning Willem I College. Je gaat zelfstandig aan de slag met het uitvoeren van opdrachten. Zo leer je brommers en scooters repareren en hoe je onderdelen vervangt. Natuurlijk staan er altijd docenten en instructeurs klaar om je te helpen en begeleiden.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Na het afronden van deze scootermonteur opleiding kun je als basis technicus scootertechniek aan de slag! Bij een tweewielerbedrijf of scooterspecialist bijvoorbeeld.

Als scootertechnicus ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudsbeurten. Daarnaast adviseer je klanten. Je helpt hen bij het uitzoeken van de juiste accessoires. En willen ze graag een onderdeel van hun scooter of brommer vervangen? Ook dan kunnen ze bij jou terecht!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 317,-
Leerjaar 2 € 262,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiƫle naam van deze opleiding is basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
InstructielesHoe voer je een onderhoudsbeurt uit?
Lunch
pauze
PraktijklesWerken aan opdrachten in de werkplaats
Nederlands  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Verschillende onderdelen van de scooter
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een scootermonteur leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 70% van de opleiding basis technicus scootertechniek in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
7 landelijk
Geslaagde studenten 65%
54% landelijk
Afgestudeerden met werk -
79% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024