Basis technicus Scootertechniek

Student controleert bandenspanning van scooter Student controleert bandenspanning van scooter Student controleert bandenspanning van scooter

Basis technicus Scootertechniek

In het kort

Ben jij gek op scooters? Houd je van techniek en elektronica en wil je meteen aan het werk? Kies dan voor de opleiding basis technicus scootertechniek bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25668
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

De basiskennis over het repareren en onderhouden van scooters en brommers! Tijdens deze scooter techniek opleiding werk je aan wat voor veel mensen een belangrijk bezit is: hun scooter of brommer. Helaas gaan die soms kapot. Jij leert om de klant dan te helpen, want jij lost elk technisch probleem. Van het startmechanisme tot versnellingen en van banden tot de remmen. Je werkt met verbrandingsmotoren en elektromotoren en je verzorgt het onderhoud. Door jou kunnen klanten veilig de weg op met hun brommer of scooter!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding basis technicus scootertechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze opleiding tot scootertechnicus leer je demonteren, repareren, monteren en afstellen. Omdat de techniek van scooters en brommers steeds wordt vernieuwd, ga je ook aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komen onderwerpen als afvoeren van restmateriaal en afvalstoffen en de Arboregels en milieuvoorschriften aan bod. Het lesprogramma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. De technische theorie helpt je in de praktijk.

Naast het technische onderdeel van het beroep, heeft een basis technicus scootertechniek ook contact met klanten in een winkel. Daarom leer je ook adviseren over onderdelen en accessoires van scooters. En natuurlijk hoe je klanten vriendelijk te woord staat.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van deze scootermonteur opleiding kun je als basis technicus scootertechniek aan de slag! Bij een tweewielerbedrijf of scooterspecialist bijvoorbeeld.

Als scootertechnicus ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van kleine reparaties en onderhoudsbeurten. Daarnaast adviseer je klanten. Je helpt hen bij het uitzoeken van de juiste accessoires. En willen ze graag een onderdeel van hun scooter of brommer vervangen? Ook dan kunnen ze bij jou terecht!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 300,-
Leerjaar 2 € 212,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De officiële naam van deze opleiding is basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Wist je dat?

Je tijdens deze opleiding ...

kan deelnemen aan een Excellentieprogramma? Dit programma is voor studenten die graag iets extra’s doen. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Skills vakwedstrijden, de Europacup voor tweewieler-technici of je gaat op uitwisseling naar het buitenland.

Een schooldag

Dag
Donderdag
InstructielesHoe voer je een onderhoudsbeurt uit?
Lunch
pauze
TheorielesOpdrachten uitwerken
Nederlands  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Verschillende onderdelen van de scooter
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding basis technicus scootertechniek besteed je ongeveer 80% in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 77%
66% landelijk
Afgestudeerden met werk 95%
88% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024