In het kort

Ben jij graag onderweg? En lijkt het je tof om met een grote vrachtwagen door het binnen- en/of buitenland te gaan? Dan is de opleiding chauffeur wegvervoer vast iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25671

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles zodat jij geheel zelfstandig goederen kunt vervoeren met een vrachtauto! Tijdens deze opleiding tot vrachtwagenchauffeur leiden we jou op tot dé vervoersspecialist. Zo volg je rijlessen voor de rijbewijzen B, C, E en code 95 (chauffeur vakbekwaam) via de rijschool van het Koning Willem I College. Heb je dat onder de knie? Dan ga je natuurlijk op voor het examen bij het CBR. Daarnaast ga je de slag met laden en lossen en leer je alles over de techniek van vrachtwagens. Ook leren we je het doen van de administratie, hoe je op een professionele manier omgaat met planners en klanten en natuurlijk hoe je op een veilige en verantwoordelijke manier deel neemt aan het verkeer. Zo ben jij er aan het einde van de opleiding chauffeur wegvervoer klaar voor om als vrachtwagenchauffeur op pad te gaan!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding chauffeur wegvervoer bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De lesstof van deze bbl-opleiding tot vrachtwagenchauffeur wordt aangeboden in zowel theorie-, als praktijklessen. Je werkt aan jouw kennis, inzicht, vaardigheden en houding. Vanaf het begin van de opleiding ga je 3 of 4 dagen in de week aan de slag bij een erkend leerbedrijf in de transportsector. Daar leer je onder andere laden en lossen, ritten voorbereiden en afhandelen, aan- en afdokken van trailers en de lading van de vrachtwagen op een slimme manier in te laden.

Wanneer je naar Koning Willem I College komt volg je theorie- én rijlessen. De theorie staat beschreven in boeken, readers en verschillende digitale leermethoden.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding chauffeur wegvervoer bbl kun je aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Bij een transportbedrijf in binnen- of buitenland of een bedrijf met een eigen transportafdeling bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om jouw eigen vervoersbedrijf op te zetten.

Jij bent veel onderweg. Als chauffeur wegvervoer breng je goederen en producten van de ene naar de andere plek. Dit doe je in Nederland of daarbuiten. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtwagen, de lading en de veiligheid van jouzelf en andere weggebruikers. Tijdens jouw werkzaamheden bekijk je welke route je het beste kunt rijden. Daarbij houd je rekening met rij- en rusttijden én de planning. Het is namelijk wel belangrijk dat de lading op tijd bij de klant is.

De meeste tijd van jouw werkdag breng je door in de vrachtwagen. Het is daarom belangrijk dat je goed alleen kunt zijn. De werktijden van een vrachtwagenchauffeur zijn vaak onregelmatig.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 382,-
Leerjaar 2 € 18,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Extra toelatingseisen
Voor deze opleiding gelden aanvullende toelatingseisen. Naast de juiste vooropleiding is het noodzakelijk dat:

  • je op 1 oktober van het schooljaar waarin je met de opleiding start 16 jaar of ouder bent
  • en moet je een medische keuring doorstaan. Tijdens de medische keuring wordt er gekeken naar jouw fysieke geschiktheid. De medische keuring wordt uitgevoerd door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) namens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De uitslag bepaalt of je wordt toegelaten tot de opleiding

Aan het behalen van rijbewijzen B, C en E zijn kosten verbonden. Via een bijdrage van het SOOB-fonds worden deze kosten gedeeltelijk betaald. Het (kleine) bedrag dat overblijft, zijn voor eigen rekening.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Duits  
Nederlands  
Lunch
pauze
Verkeer en administratie  
TheorielesHoe werkt de motor van een vrachtwagen?
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een chauffeur wegvervoer leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 80% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
7,1 landelijk
Geslaagde studenten 54%
56% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024