Ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer

Docent helpt student op laptop in de werkplaats Docent helpt student op laptop in de werkplaats Docent helpt student op laptop in de werkplaats

Ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer

In het kort

Wil jij graag leren hoe je meubels van hout maakt én als zelfstandig meubelmaker of interieurbouwer aan de slag? Je leert er alles over tijdens de bol-opleiding ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25928

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het maken meubels van hout én het opstarten van jouw eigen bedrijf! Je leert alles over het werken met machines, het maken van een interieur en meubels van bijvoorbeeld hout en het monteren en plaatsen van producten. Ook wordt er tijdens deze mbo-opleiding aandacht besteed aan het opstarten van jouw eigen bedrijf. Zo leer je zaken als leidinggeven aan personeel, werven van opdrachten en het bewaken van het productieproces. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks de mooiste meubels van hout maakt en hoe jouw eigen bedrijf kunt starten!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze opleiding tot ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer volg je theorie- en praktijkvakken op het Koning Willem I College. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen. Tijdens de praktijklessen werk je, alleen of in een groep, in de werkplaats van het Koning Willem I College. Je werkt tijdens deze opleiding niet alleen met jouw handen, maar je oefent ook met werkzaamheden op kantoor. Zo zet je de geleerde theorie meteen in!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten oefen je onder andere met het maken van een taakverdeling, het bewaken van de planning, het ontwerpen, voorbereiden en maken van meubels en het inkopen van materialen. Wist je dat op de locatie waar deze opleiding wordt gegeven het Koning Willem I College een eigen werkplaats heeft? Zo kun jij tijdens jouw opleiding eindeloos oefenen met het maken van allerlei meubels van hout!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.​

Met een diploma van de opleiding ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer op zak kun je aan de slag bij bedrijven in de meubelindustrie. Bijvoorbeeld als werkvoorbereider, bedrijfsleider of leidinggevende bij een (scheeps-)interieurbouwbedrijf, standbouwbedrijf of bedrijf voor antiekrestauratie. Maar het is ook mogelijk om jouw eigen bedrijf te beginnen.

Als ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer ben je verantwoordelijk voor heel wat zaken. Naast dat je meubels maakt, afwerkt en monteert, ben je ook bezig met andere werkzaamheden. Je maakt offertes, haalt opdrachten binnen, berekent de kosten, koopt het materiaal in, zorgt voor de taakverdeling en als dat nodig is maak je nacalculaties. Ook heb je contact met de opdrachtgever en de werkvoorbereider. En niet te vergeten: je geeft leiding aan een team. Jij zorgt dat de productie van de meubels goed verloopt. Daarbij let je ook op de veiligheid- en kwaliteitseisen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 350,-
Leerjaar 2 € 350,-
Leerjaar 3 € 350,-
Leerjaar 4 € 350,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Dinsdag
TheorielesLeidinggeven
VaktheorieCAD tekenen
Nederlands  
Lunch
pauze
Vaktechnisch rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student bereidt instructies voor de machine voor
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding ondernemend meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op school, maar ook wanneer je stage loopt. De overige tijd besteed je aan de theorie.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024