Industrieel product ontwerpen

Student aan het werk met 3D printer Student aan het werk met 3D printer Student aan het werk met 3D printer

Industrieel product ontwerpen

In het kort

Ben jij creatief? Houd je van ontwerpen, vormgeven, technologie en producten maken? Kijk dan eens naar deze mbo-opleiding tot industrieel product ontwerper.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25548

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over bedenken en maken van technische en creatieve oplossingen! Tijdens deze opleiding tot industrieel product ontwerper ga je aan de slag met onderzoeken, ontwerpen en jouw ideeën ook echt maken. Je leert alles over (het gebruik van) verschillende materialen en visuele mogelijkheden. Zo ontdek je wat er allemaal kan met kleuren en vormen. Ook ga je aan de slag met het maken van (digitale) tekeningen in programma’s als 3D-CAD en Adobe Illustrator. En niet te vergeten: met behulp van nieuwste technologieën als extended reality (VR, AR, MR), 3D-printen en lasersnijden leer je jouw ideeën tot leven brengen.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding industrieel product ontwerpen.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze mbo-opleiding industrieel product ontwerpen dagen we je op een creatieve manier uit. Dit doen we aan de hand van een speciaal ontwikkeld stappenplan met de naam Design Thinking. In verschillende stappen leer je op een andere manier te kijken en te denken.

Vanaf het eerste leerjaar staat het bedenken en ontwikkelen van creatief technologische oplossingen centraal. Ook ga je vanaf leerjaar twee aan de slag met presenteren, gesprekken voeren en het berekenen van de prijs van jouw product. Zo leer je ook het verkopen van jouw product of oplossing!

De opleiding industrieel product ontwerpen stond eerder bekend onder de naam technicus human technology.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten werk je aan projecten met échte opdrachtgevers. Dit doe je in Het Talent Atelier op het Koning Willem I College. Je leert werken met klanten en het aannemen, uitwerken en produceren van opdrachten. Je werkt samen met studenten van dezelfde opleiding, maar ook met studenten van andere opleidingen binnen het Koning Willem I College. Ook breng je regelmatig een bezoek aan een museum of bedrijf. Zo leer je pas echt van de praktijk!

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Samen met jou kiezen we een leerbedrijf. De enige voorwaarde is dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma creatief vakman (uitstroomrichting industrieel product ontwerpen) op zak kun je aan de slag als industrieel product ontwerper of junior product ontwerper. Bij een atelier, werkplaats of bedrijf dat creatieve oplossingen bedenkt aan de hand van technologie bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om jouw eigen bedrijf te beginnen.

Jij bedenkt, ontwerpt en maakt creatief technische oplossingen en/of producten. Je werkt met verschillende materialen, kleuren, vormen en de nieuwste technologieën. Ga je aan de slag bij een bedrijf of werk je voor verschillende opdrachtgevers? Dan maak je een product waarbij je altijd rekening houdt met de wensen van de klant of opdrachtgever. Begin je jouw eigen onderneming en heb je zelf een product bedacht? Dan ben je naast het ontwerpen en produceren ook verantwoordelijk voor het inkopen van materialen en het verkopen van jouw product.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 1363,-
Leerjaar 2 € 86,-
Leerjaar 3 € 5,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 150,-
Leerjaar 2 € 150,-
Leerjaar 3 € 150,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

De officiële naam van deze opleiding is creatief vakman. Deze naam staat dan ook op alle belangrijke papieren die je vanuit het Koning Willem I College krijgt.

Ervaringen van (oud)-studenten


Hoeman leert producten vernieuwen met technologie

Maak kennis met Hoeman, derdejaars student van de mbo-opleiding technicus human technology bol, niveau 4 aan het Koning Willem I College. Maar, wat is dat nu precies, human technology? “In het kort zou je kunnen zeggen dat we ons bezighouden met het vernieuwen van producten. Zowel bestaande als nieuwe.”

Hoeman Sezavar Shooshtari | Student technicus human technology

Lees meer
Student opleiding technicus human technology poseert voor van hout gemaakte ronde constructie

Een schooldag

Dag
Woensdag
PraktijklesCreatief denken
PraktijklesSchetsen en ontwerpen
Lunch
pauze
PraktijklesMechanica en robotica
TheorielesMateriaalkennis
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student maakt met behulp van laptop een 3D tekening van nieuw product
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding industrieel product ontwerpen besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,3
7,6 landelijk
Geslaagde studenten 68%
62% landelijk
Afgestudeerden met werk 80%
80% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024