Eerste monteur woning

Eerste monteur woning

In het kort

Ga aan de slag met installaties in woningen welke zijn aangesloten op gas of water tijdens de mbo-opleiding eerste monteur woning bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25835

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over de verschillende installaties in huizen en appartementen welke te maken hebben met gas en water! Zo leer je de installaties kennen en hoe je in de installaties aansluit en monteert. Daarbij ga je aan de slag met het voorbereiden van het werk en welke middelen, materialen en gereedschappen je nodig hebt om het werk goed te kunnen uitvoeren. Ook leer je tijdens deze bbl-opleiding tot eerste monteur werktuigkundige installaties alles over meettechniek, het aanleggen van leidingen en bedradingen en leidinggeven. Samenvattend: je leert alles zodat woningen kunnen worden voorzien van gas en water!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij deze installatiemonteur opleiding.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding eerste monteur woning. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

De mbo-opleiding eerste monteur woning bbl afgerond? Dan kun je meteen aan de slag! Als installatiemonteur bij een bedrijf gespecialiseerd in installaties voor centrale verwarming, gas, riolering, ventilatie of water bijvoorbeeld. Als werknemer van het bedrijf werk je aan verschillende opdrachten op locatie, bijvoorbeeld bij mensen thuis of bij nieuwbouwprojecten. Geen dag is hetzelfde.

Je bereidt het werk voor, bekijkt wat er nodig is om de installatie te monteren en zorgt ervoor dat de juiste middelen en materialen beschikbaar zijn. Je legt nieuwe leidingen aan voor water, gas, verwarming, ventilatie en riolering en maakt nieuwe installaties klaar voor gebruik. Daarbij houd je altijd rekening met de veiligheid en kwaliteit van de installaties. Waar nodig demonteer je oude installaties en leidingen of voer je onderhoudsbeurten en reparaties uit aan bestaande installaties. Je controleert het werk, begeleidt collega's en zorgt ervoor dat de werkzaamheden op tijd worden afgerond. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 662,-
Leerjaar 2 ± € 175,-
Leerjaar 3 € 0,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wist je dat?

We installaties ...

... in woningen die te maken hebben met gas of water werktuigkundige installaties noemen? Denk dan bijvoorbeeld aan de centrale verwarming, rioleringen, toilet of douche.

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesMeettechniek
Keuzedeel  
Lunch
pauze
Engels  
TheorielesVaktekenen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Om het beroep van een eerste installatiemonteur goed te kunnen uitvoeren moet je veel oefenen! Daarom besteed je ongeveer 80% van de opleiding eerste monteur woning in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 74%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
99% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024