Eerste monteur laagspanningsdistributie

Eerste monteur laagspanningsdistributie

In het kort

Zorg jij er straks voor dat huizen en straten verlicht zijn? En geef je daarbij ook leiding aan jouw collega's? Je leert er alles over tijdens de mbo-opleiding eerste monteur laagspanningsdistributie bbl.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 27011

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over distributienetten van laagspanning! Waar je tijdens de opleiding monteur laagspanningsdistributie vooral de basis leert, ga je tijdens deze opleiding tot eerste monteur laagspanningsdistributie iets meer de diepte in. Zo leer je tekeningen lezen, het aanleggen van elektriciteit naar huizen en het uitvoeren van onderhoud en reparaties. Ook ga je aan de slag met veiligheidsvoorschriften, kwaliteitseisen en leidinggeven aan collega's. Kort gezegd: je leert alles zodat de laagspanningsdistributie perfect werkt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding eerste monteur laagspanningsdistributie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding eerste monteur laagspanningsdistributie.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een mbo-diploma van de opleiding eerste monteur laagspanningsdistributie bbl op zak kun je meteen aan de slag. Bij een aannemer of elektrotechnisch installatiebedrijf bijvoorbeeld. Vaak werk je dan op locatie bij bedrijven of in woonwijken. Als eerste monteur laagspanning ben je verantwoordelijk voor de elektriciteit welke huizen, gebouwen en straten verlichten.

Tijdens jouw werk bereid je werkzaamheden voor, monteer je (delen van) laagspanningsdistributienetten en maak je deze gebruiksklaar. Ook voer je onderhoud en reparaties uit aan al bestaande netten, geef je leiding aan collega's en verdeel je de werkzaamheden. Je werkt volgens standaard werkwijzen en kwaliteitseisen. Dit houdt in dat je vooral routinematige werkzaamheden uitvoert. In jouw werk houd je altijd rekening met de veiligheid en dan geldende wet- en regelgeving. Je werkt vaak buiten en op veel verschillende plekken.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 120,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 795,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 1185,-
Leerjaar 2 € 0,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

  • Je vindt de meeste up-to-date informatie over de leermiddelen op de website van Stichting BLEI
  • De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt
  • Ben je in september van het schooljaar dat je wil starten met een mbo-opleiding 16 jaar of ouder? Dan is het ook mogelijk om deze opleiding te volgen via een opleidingstraject bij Enexis. Meer informatie daarover vind je hier
Wist je dat?

Laagspanning ...

... in huizen en gebouwen wordt gebruikt? Laagspanning is de elektriciteit welke vanuit de kabel op straat naar de meterkast in huizen en gebouwen loopt. 

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesElectriciteitsleer
PraktijklesDistributie
Nederlands en rekenen  
Lunch
pauze
Loopbaan en burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding eerste monteur laagspanningsdistributie besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024