Monteur laagspanningsdistributie

Monteur laagspanningsdistributie

In het kort

Zorg jij er straks voor dat huizen en straten verlicht zijn? Je leert er alles over tijdens de mbo-opleiding monteur laagspanningsdistributie bbl.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25769

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over distributienetten van laagspanning! Tijdens deze laagspanningsmonteur opleiding ga je aan de slag met algemene elektriciteitsleer, het aanleggen van elektriciteit naar huizen en het onderhouden van laagspanningsdistributie. Zo leer je tekeningen lezen, kabels aanleggen en het uitvoeren van onderhoud en reparaties. Als monteur laagspanning is het belangrijk dat je veilig werkt. Daarom leer je ook alles over welke veiligheidsvoorschriften er zijn. Kort gezegd: je leert alles zodat de laagspanningsdistributie perfect werkt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding monteur laagspanningsdistributie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding monteur laagspanningsdistributie.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

De mbo-opleiding monteur laagspanningsdistributie bbl afgerond? Dan kun je meteen aan het werk! Bij een aannemer of elektrotechnisch installatiebedrijf bijvoorbeeld. Vaak werk je dan op locatie bij bedrijven of in woonwijken. Als monteur laagspanning ben je verantwoordelijk voor de elektriciteit welke huizen, gebouwen en straten verlichten.

Tijdens jouw werk bereid je werkzaamheden voor, monteer je (delen van) laagspanningsdistributienetten en maak je deze gebruiksklaar. Ook voer je onderhoud en reparaties uit aan al bestaande netten. Je werkt volgens standaard werkwijzen en kwaliteitseisen. Dit houdt in dat je vooral routinematige werkzaamheden uitvoert. In jouw werk houd je altijd rekening met de veiligheid en dan geldende wet- en regelgeving. Je werkt vaak buiten en op veel verschillende plekken. Daarbij voer je jouw werkzaamheden zelfstandig uit, maar altijd onder leiding van een leidinggevende. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 120,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 795,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 1185,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf
Leerjaar 2 € 0,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wist je dat?

Laagspanning ...

... in huizen en gebouwen wordt gebruikt? Laagspanning is de elektriciteit welke vanuit de kabel op straat naar de meterkast in huizen en gebouwen loopt. 

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesElectriciteitsleer
PraktijklesDistributie
Nederlands en rekenen  
Lunch
pauze
Loopbaan en burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding monteur laagspanningsdistributie besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,2
7 landelijk
Geslaagde studenten 77%
76% landelijk
Afgestudeerden met werk -
100% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024