Monteur middenspanningsdistributie

Monteur middenspanningsdistributie

In het kort

Geïnteresseerd in elektriciteit en elektrotechniek? Kijk dan eens naar deze mbo-opleiding monteur middenspanningsdistributie bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 27008

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over distributienetten van middenspanning! Tijdens deze opleiding tot monteur middenspanningsdistributie ga je aan de slag met algemene elektriciteitsleer en het aanleggen en onderhouden van middenspanningsdistributie. Zo leer je tekeningen lezen, kabels aanleggen en het uitvoeren van onderhoud en reparaties. Als monteur middenspanning is het belangrijk dat je veilig werkt. Daarom leer je ook alles over welke veiligheidsvoorschriften er zijn. Kort gezegd: je leert alles zodat de middenspanningsdistributie perfect werkt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding monteur middenspanningsdistributie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding monteur middenspanningsdistributie.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

De mbo-opleiding monteur middenspanningsdistributie bbl afgerond? Dan kun je meteen aan het werk! Bij een aannemer, installatie- of netwerkbedrijf bijvoorbeeld. Vaak werk je dan op locatie bij een industrieel bedrijf, zoals een fabriek of luchthaven. Als monteur middenspanning werk je aan en met middenspanningsnetten. 

Tijdens jouw werk bereid je werkzaamheden voor, monteer je (delen van) middenspanningsdistributienetten en maak je deze gebruiksklaar. Ook voer je onderhoud en reparaties uit aan al bestaande netten. Je werkt volgens standaard werkwijzen en kwaliteitseisen. Dit houdt in dat je vooral routinematige werkzaamheden uitvoert. In jouw werk houd je altijd rekening met de veiligheid en dan geldende wet- en regelgeving. Je werkt vaak buiten en op veel verschillende plekken. Daarbij voer je jouw werkzaamheden zelfstandig uit, maar altijd onder leiding van een leidinggevende. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 120,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 795,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 1185,-
Leerjaar 2 € 0,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wist je dat?

Middenspanning ...

... de verbinding is tussen hoogspanningskabels en laagspanning in huizen en gebouwen? 

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesElectriciteitsleer
PraktijklesDistributie
Nederlands en rekenen  
Lunch
pauze
Loopbaan en burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding monteur middenspanningsdistributie besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024