Helpende Zorg en Welzijn versneld

Student helpende zorg en welzijn ondersteunt cliënt bij het poetsen van de tanden Student helpende zorg en welzijn ondersteunt cliënt bij het poetsen van de tanden Student helpende zorg en welzijn ondersteunt cliënt bij het poetsen van de tanden

Helpende Zorg en Welzijn versneld

In het kort

Wil je graag mensen ondersteunen op het gebied van wonen, huishouden en persoonlijke verzorging? En ben je op zoek naar een verkorte bbl-opleiding? Dan is deze opleiding helpende zorg en welzijn versneld op niveau 2 iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus, september, december, maart
  • Duur: 1 jaar
  • Crebo: 25960
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het helpen van mensen bij wonen en het huishouden! De mensen met wie je werkt heten cliënten. Je leert hoe je cliënten goed kunt helpen op het gebied van voeding, verzorging en het deelnemen aan uitstapjes en activiteiten. Zo ga je tijdens de opleiding aan de slag met hoe je cliënten ondersteunt bij de persoonlijke verzorging, het schoonmaken van woonruimtes en het bespreken van activiteiten. Ook leer je om een aanspreekpunt te zijn, communiceren en hoe je in jouw werkzaamheden de cliënt op nummer 1 zet. Kort gezegd: je leert alles zodat je het leven van jouw cliënten een stukje makkelijker maakt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij deze helpende plus opleiding.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens deze 1-jarige helpende zorg en welzijn opleiding op niveau 2 volg je naast theorielessen, ook praktijklessen. Door vooral zelf te ‘doen’ leer je de werkzaamheden snel goed kennen. Zo ontdek je waar je goed in bent en haal je het beste uit jezelf!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van deze mbo-opleiding helpende plus bbl op zak kun je meteen aan de slag! In de thuiszorg, een verzorgingshuis, verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bijvoorbeeld. 

Tijdens jouw werk help je mensen die sommige dingen niet meer alleen kunnen. Zo ondersteun je bijvoorbeeld bij de persoonlijke verzorging, het huishouden, het bereiden van maaltijden en bij activiteiten. Je stimuleert de mensen met wie je werkt om nog zoveel mogelijk zelf dingen te ondernemen. Je hebt veel geduld, respect voor anderen en je houdt rekening met de privacy van jouw cliënten. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 150,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Tijdens de opleiding krijg je de hepatitis b vaccinatie aangeboden. De vaccinatie is verplicht als je begint met stage lopen.

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Rekenen  
PraktijklesZorg
Lunch
pauze
TheorielesWelzijn
Burgerschap  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Docent laat zien hoe je een kunstgebit goed schoonmaakt
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de bbl-opleiding helpende zorg en welzijn versneld niveau 2 ben je ongeveer 40% van de tijd bezig in en met de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,6
7,3 landelijk
Geslaagde studenten 87%
84% landelijk
Afgestudeerden met werk -
86% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Nelson Mandelaboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024