In het kort

Wil je graag iets betekenen voor mensen die zorg nodig hebben? Dan zit je goed met de bbl opleiding verzorgende-ig.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: januari, augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25656
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het menselijk lichaam, het verlenen van basiszorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij mensen met zorgvragen. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd morgen worden door zorgverleners met een diploma. Je gaat aan de slag met voeding, het plannen en organiseren van activiteiten voor een zinvolle dagbesteding en hoe je een cliënt écht leert kennen. Daarbij leer je op welke manier je actief betrokken kunt zijn bij de dagelijkse activiteiten en interactie van cliënten. Kortom, tijdens de opleiding verzorgende-ig leer je alles over het verlenen van de juiste zorg, waarbij je ook denkt aan de beweging van cliënten.

Wanneer je op school bent, volg je verschillende modules. Tijdens de modules zoek je de verdieping met vakkennis en de praktijk. Ook volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Bij de opleiding verzorgende-ig wordt er niet met vakken, toetsen en cijfers gewerkt. Maar met modules. Je volgt modules met verschillende thema’s. Zo combineer je vakkennis met de praktijk. Het onderwijs dat je volgt op het Koning Willem I College is vooral gericht op de praktijk. Samen met andere studenten leer en ervaar je het beroep van verzorgende-ig.

Tijdens de opleiding staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je modules. Wat je tijdens de modules leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma verzorgende-ig niveau 3 kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en zorginstellingen. Denk aan verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg of thuiszorg. Je helpt met het opstellen van een plan van aanpak, biedt zorg en begeleidt mensen die extra zorg nodig hebben. Daarbij is communiceren erg belangrijk.

Je vindt het leuk om bij te dragen aan het herstel van mensen die zorg nodig hebben, de kwaliteit van hun leven te verbeteren of in stand te houden. Je kunt je goed inleven, behandelt mensen met respect en werkt graag samen. Daarbij weet je jouw eigen grenzen en die anderen te bewaken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 865,-
Leerjaar 2 € 65,-
Leerjaar 3 € 90,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

  • De opleiding start in januari alleen wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. Wanneer er niet genoeg aanmeldingen zijn, gaan we samen met jou op zoek naar een oplossing
  • Voor het volgen van deze opleiding adviseren we je om een laptop te kopen
  • De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt

Een schooldag

Dag
Woensdag
Module 5 - BegeleidingAandacht voor verschillende vormen van begeleiding
Module 6 - Activiteiten  
Lunch
pauze
BurgerschapHuiswerk niet vergeten
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student verzorgende-ig ondersteunt cliënt bij het maken van een wandeling
70% Praktijk
30% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de bbl opleiding verzorgende-ig werk je drie of vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Zo'n 70% van de opleiding ben je bezig in de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,2
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 73%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk 97%
98% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024