Verzorgende-IG / praktijkgestuurd leren

Word Verzorgende IG Word Verzorgende IG Word Verzorgende IG

Verzorgende-IG / praktijkgestuurd leren

In het kort

Leer je graag vanuit de praktijk, waarbij je iets betekent voor mensen die (extra) zorg nodig hebben? Dan zit je goed met de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus, november, januari, april
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25656
  • Regio: ’s-Hertogenbosch
Ook te volgen als bol-opleiding

Alles over het menselijk lichaam, het verlenen van basiszorg en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen bij mensen met zorgvragen. Verpleegtechnische handelingen zijn handelingen die alleen uitgevoerd morgen worden door zorgverleners met een diploma. Ook leer je alles over voeding en het plannen en organiseren van activiteiten voor een zinvolle dagbesteding. Kortom, alles over het verlenen van de juiste zorg, waarbij je ook denkt aan de beweging van patiënten.

Wanneer je op school bent, volg je verschillende modules. Tijdens de modules zoek je de verdieping met vakkennis en de praktijk. Ook volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Tijdens de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren leer je door te doen. Je begint in de praktijk. Daar doe je ervaringen op en kom je situaties tegen. Deze ervaringen en situaties bepalen vervolgens wat je wanneer leert als je op school komt.

Alles wat je leert houd je bij en verzamel je. Daarmee laat je zien wat je allemaal kan. Zo’n verzameling noem je een portfolio. Je portfolio bespreek je iedere week op school, maar ook bij de instelling waar je praktijkervaring op doet. Met hen bespreek je wat je wanneer leert. Je leert op jouw eigen tempo. Samen zorgen we ervoor dat je alles leert wat nodig is voor het behalen van het diploma!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je modules. Wat je tijdens de modules leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en zorginstellingen. Denk aan verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg of thuiszorg. Je helpt met het opstellen van een plan van aanpak, biedt zorg en begeleidt mensen die extra zorg nodig hebben. Daarbij is communiceren erg belangrijk.

Je vindt het leuk om bij te dragen aan het herstel van mensen die zorg nodig hebben, de kwaliteit van hun leven te verbeteren of in stand te houden. Je kunt je goed inleven, behandelt mensen met respect en werkt graag samen. Daarbij weet je jouw eigen grenzen en die anderen te bewaken. Onregelmatige werktijden horen bij het beroep.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 € 625,-
Leerjaar 2 € 100,-
Leerjaar 3 € 100,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 25,-
Leerjaar 2 € 15,-
Leerjaar 3 € 40,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Voor het volgen van deze opleiding adviseren we je om een laptop te kopen.

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
8u
9u
10u
11u
12u
13u
14u
Woensdag
Module 5 - BegeleidingAandacht voor verschillende vormen van begeleiding
Module 6 - Activiteiten  
Lunch
pauze
BurgerschapHuiswerk niet vergeten
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koning In Verzorging
Koning In Verzorging
70%
30%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De naam van de opleiding verzorgende-ig / praktijkgestuurd leren zegt het al: je leert vanuit de praktijk. Ongeveer 70% van de tijd ben je in en met de praktijk bezig.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,2
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 66%
72% landelijk
Kans op werk in jouw vakgebied 50%
50% landelijk
Afgestudeerden met werk 96%
97% landelijk
Den Bosch, Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624
Hoofdingang: Henri Dunantstraat


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters