Leidinggevende bediening

Student leidinggevende bediening bespreek met collega's het plan van de avond Student leidinggevende bediening bespreek met collega's het plan van de avond Student leidinggevende bediening bespreek met collega's het plan van de avond

Leidinggevende bediening

In het kort

Ben jij een aanpakker die houdt van dynamiek, gastvrijheid én leidinggevende ambities heeft? Dan is de opleiding Leidinggevende Hospitality op mbo 4 jouw perfecte stap naar een toekomst in de horeca.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25170
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Bij de opleiding leidinggevende bediening leer je hoe je een team in de bediening aanstuurt.
Je leert nog meer over het vak, maar ook over jezelf: wie ben jij als leidinggevende?

Je gaat aan de slag met:

  • het het begeleiden, motiveren en inspireren van collega’s.
  • het afstemmen van producten en diensten op marktontwikkelingen.
  • het inkopen van producten, beheren van budgetten en opstellen van begrotingen.
  • het opdoen van kennis over veiligheids- en hygiëne-eisen in de horeca.

Kort gezegd: je leert hoe je er als leidinggevende bediening voor zorgt dat alles op rolletjes loopt. Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Zo onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar je vervolgopleiding.  

Tijdens de opleiding ga je vanaf dag één aan de slag in de opleidingsrestaurants van het Koning Willem I College. 

Je leert niet alleen meewerken op de werkvloer, maar ook hoe je een team aanstuurt, processen organiseert en de gasttevredenheid optimaliseert. Jij bent de verbindende schakel tussen medewerkers, gasten en de bedrijfsvoering. In de verschillende opleidingsrestaurants ervaar je verschillende vormen van bedrijfsvoering. Zo kun je wat je leert direct gebruiken en toepassen.

Je krijgt les volgens de richtlijnen van Dutch Cuisine waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het werken met duurzame en biologisch verantwoorde producten.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet! Extra oefenen tijdens de praktijklessen doe je in een van de opleidingsrestaurants van school.  

Samen met andere studenten bereid je het restaurant voor, maak je dranken klaar en ga je leidinggeven. De opleidingsrestaurants zijn ook geopend voor échte gasten. Zo doe je meteen praktijkervaring op. 

Tijdens de opleiding loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Natuurlijk helpen we je met het zoeken naar een erkend leerbedrijf.

Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.  

​​Met een diploma leidinggevende bediening kun je aan de slag in een restaurant, hotel, cateringorganisaties of andere eetgelegenheid. Jij zorgt ervoor dat alle dagelijkse werkzaamheden in het restaurant perfect op elkaar zijn afgestemd.

Jouw belangrijkste taak? Als leidinggevende sturing geven aan het team.
Je verantwoordelijk voor:

  • het uitvoeren van alle werkzaamheden in het restaurant, het verdelen van taken en het houden van overzicht.
  • het naleven van alle wettelijke regels en voorschriften, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne en veiligheid.
  • het maken van de personeelsplanning, het beheren van budgetten en het inkopen van producten.

Werken in de avond, het weekend en op feestdagen hoort bij het beroep van een leidinggevende bediening. En moet er in korte tijd veel gebeuren? Dan weet jij daar wel raad mee!​ 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau)​.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1458,-
Leerjaar 1 € 400,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2025-2026.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 55,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • of overgangsbewijs naar havo 3 naar havo 4
  • of overgangsbewijs naar vwo 3 naar vwo 4
  • of mbo-diploma zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, niveau 3

Extra intakeactiviteit
Je wordt altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Goed om te weten: opleidingsrestaurants Ons Restaurant en Meesters zijn in de avond geopend. Dit betekent dat je soms ook avondlessen hebt.

Een schooldag

Dag
Woensdag
PraktijklesBedrijfseconomie
TheorielesPersoneelsmanagement
Nederlands  
Lunch
pauze
Engels  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student dekt tafels
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de opleiding leidinggevende bediening bbl ben je ongeveer 80% van de tijd bezig in en met de praktijk!

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,7 landelijk
Geslaagde studenten -
63% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Jan van Cuijkstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2025