Maatschappelijke Zorg

Maatschappelijke Zorg (14)

Maatschappelijke Zorg

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 3 jaar
Crebo 25779

Locaties

's-Hertogenbosch Vlijmenseweg Veghel Muntelaar Oss Nelson Mandelaboulevard

Wil je iets betekenen voor mensen die begeleiding en/of zorg nodig hebben? Wil je werken in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, de psychiatrie, de opvang van dak- en thuislozen of in de crisisopvang? Wil je mensen begeleiden bij het zo zelfstandig mogelijk leven, wonen en werken? Houd je van een dynamische omgeving en snel wisselende omstandigheden? Ben je onderzoekend, geduldig en sta je stevig in je schoenen? Dan is de opleiding maatschappelijke zorg echt iets voor jou!

Je leert in, met en van de praktijk én op school. Gedurende je hele opleiding loop je stage in één van de praktijkwerkvelden, met uitzondering van de eerste tien weken; die volg je volledig op school. Ook volg je keuzedelen.

Keuzedelen zijn vakken die je opleiding een meerwaarde geven. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het vakgebied. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Met een diploma maatschappelijke zorg help je mensen van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking. Je werk is gericht op ondersteuning en begeleiding van mensen, maar je hebt ook verzorgende taken.

Je leert ze omgaan met hun beperking en helpt ze bij het verbeteren van de kwaliteit van leven. Je toont initiatief, ziet kansen en pakt deze op. Je bent creatief in het bedenken van oplossingen in zeer complexe en weinig stabiele situaties. Je gaat professioneel om met je eigen gevoelens en emoties en geeft op tijd grenzen aan.

Je kunt aan de slag bij instellingen voor mensen met lichamelijke, verstandelijke, zintuigelijke of zelfs meervoudige beperkingen. Denk hierbij aan een psychiatrische, psychosociale of gedragsproblematiek.

In elk leerjaar loop je 16 uur stage in een instelling (met uitzondering van de eerste tien weken van leerjaar 1). Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk. Daarnaast maak je praktijkexamens.

Het Koning Willem I College regelt de stageplaatsen voor jou. Je wordt begeleidt door praktijkbegeleiders en onze stageconsulenten. Natuurlijk staan we open voor eigen inbreng bij het zoeken naar een geschikte stageplaats. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Het is mogelijk dat de werkgever vraagt om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Tevens zal je een Hepatitus B vaccinatie aangeboden krijgen (deze is in het werkveld verplicht)

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemende leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1357,-
Leerjaar 2 € 165,-
Leerjaar 3 € 115,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2022
Filters