In het kort

Wil je graag mensen helpen die ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld het omgaan met geld, werk en wonen? Dan is de opleiding sociaal werker echt iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25958

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het bieden van ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben om mee te doen in de samenleving. Het woord samenleving betekent mensen die samen in een land wonen. Je leert hoe je iemand kunt ondersteunen op het gebied van wonen, werk, omgaan met geld en gezondheid. Maar ook hoe je iemand helpt bij het vergroten van de zelfstandigheid. Daarbij maak je kennis met verschillende doelgroepen. Kortom, hoe je mensen kunt ondersteunen in het dagelijks leven.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de mbo-opleiding sociaal werker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Je krijgt vaak les in een klaslokaal. Maar ook het maken van opdrachten zijn onderdeel van de opleiding sociaal werker. De opdrachten voer je alleen of samen met andere studenten in een groep uit. Een opdracht uitvoeren in een groep is belangrijk. Zo leer je goed samenwerken.

Tijdens de opleiding krijg je naast vakken, ook trainingen. Je leert dan vaardigheden. Voorbeeld van vaardigheden zijn communiceren, het voeren van gesprekken en presenteren. Voor jouw toekomstige werkzaamheden is het belangrijk dat je de vaardigheden goed kunt uitvoeren.

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding sociaal werker ben je veel in en met de praktijk bezig. Met andere studenten oefen je het geven van voorlichting en advies, het maken van een plan van aanpak en samenwerken. Je voert gesprekken, waarbij je de behoeften achterhaalt. Ook oefen je met evalueren en rapporteren.

Vanaf het tweede leerjaar loop je twee dagen per week stage. Stage lopen doe je bij een leerbedrijf welke past bij de werkzaamheden die je interessant vindt.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een mbo-diploma sociaal werker kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties en instellingen. Denk aan een buurt- en jongerencentrum, woonorganisatie, gemeente of maatschappelijke opvang. Je bereidt activiteiten en projecten voor en voert ze uit. Je werkt veel samen met andere ondersteuners, zoals politie, gezondheidszorg en onderwijs.

Mensen helpen bij het vergroten van hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid? Daar doe je het voor! Je geeft informatie en advies over regelingen, voorzieningen en procedures. Daarnaast help je bij juridische en financiële vragen en bied je passende oplossingen bij hulpvragen. Je respecteert mensen, laat ze in hun waarde en helpt de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 300,-
Leerjaar 2 € 175,-
Leerjaar 3 € 100,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 2 € 85,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Deze opleiding heeft maximaal 100 plaatsen in de regio ’s-Hertogenbosch en 50 plaatsen in de regio Oss.

Op het moment dat je stage gaat lopen, kan het leerbedrijf vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je een VOG aanvraagt wordt er gekeken of je geen strafbare feiten op je naam hebt staan die een risico vormen voor de werkzaamheden.

Een schooldag

Dag
Maandag
Ontwikkeling, gedrag en maatschappij  
Communicatie en gedragJe leert hoe je communiceert met verschillende doelgroepen.
Lunch
pauze
Mens, arbeid en financiën  
MentoruurZie mail!
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten maken muziek op trommels
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Je bent tijdens de opleiding sociaal werker veel bezig in de praktijk, zo'n 60% van de tijd. Maar ook de theorie is erg belangrijk om de werkzaamheden van het beroep goed te kunnen uit oefenen!

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
6,7 landelijk
Geslaagde studenten 64%
60% landelijk
Afgestudeerden met werk 83%
87% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024