In het kort

Lijkt het jou leuk om zelf posters, animaties, games en websites te ontwerpen? Dan is deze mediavormgeving opleiding écht iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 4 jaar
  • Crebo: 25633

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over creatieve ideeën ontwerpen en (digitaal) uitwerken! Tijdens de opleiding mediavormgever leer je werken met programma’s als Adobe InDesgin, Photoshop en Illustrator. Je gaat aan de slag met digitale beeldbewerking, materiaalvormgeving, animatietechnieken en grafische vormgeving. Ook leer je allerlei designs als sounddesigns (digitale muziek en geluidseffecten voor films, games of reclames), 3D-designs en animatie-, game- en webdesigns maken. Kort gezegd: je leert alles over grafisch vormgeven!

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding mediavormgever. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

Tijdens deze mbo-opleiding tot mediavormgever leer je vooral door te doen. Naast grafisch vormgeven, zijn fotografie en film ook onderdeel van de opleiding. Als mediavormgever werk je namelijk ook vaak samen met andere beeldmakers als fotografen en filmmakers. 

In leerjaar 1 en 2 leer je vooral over de programma’s die je nodig hebt om het vak van een mediavormgever goed te kunnen uitvoeren. Dit doe je aan de hand van trainingen, opdrachten en projecten. Daarbij nodigen we ook vaak mensen uit het werkveld uit om jouw werk te beoordelen. Zo ontvang je meteen feedback uit de praktijk.

Vanaf leerjaar 3 maak je een keuze om jezelf te specialiseren. Dit houdt in dat je een richting kiest waar je meer over gaat leren. Daarbij heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen Art & Design, Animiatie of Interactive Design. 

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Tijdens de opleiding werk je, samen met andere studenten of alleen, aan opdrachten en projecten. Deze projecten kunnen een echte opdrachtgever hebben. Hoe gaaf is het als jouw ontwerp écht wordt ingezet? Daarnaast volg je regelmatig trainingen op het Koning Willem I College. Deze worden gegeven door mensen uit het werkveld. Zo leer je meteen van de praktijk. 

Vanaf leerjaar 2 loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een mbo-diploma van deze mediavormgeving opleiding op zak kun je meteen als mediavormgever aan het werk. Bij een reclamebureau, communicatiebureau, ontwerpbureau, webdesignbureau of uitgeverij bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om te gaan werken bij een bedrijf met een eigen marketing- en communicatieafdeling. Of je begint jouw eigen onderneming. Volop mogelijkheden. 

Als mediavormgever ontwikkel je concepten in jouw eigen stijl. Je ontwerpt advertenties, posters, webpagina’s, animaties of games. Of digitale ontwerpen voor een telefoon of iPad bijvoorbeeld. Waar jouw ontwerp ook te zien is, je zorgt ervoor dat de boodschap de doelgroep aanspreekt. Je denkt met de klant mee, neemt initiatief en communiceert waar nodig. Jouw creativiteit en eigen stijl zijn erg belangrijk.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1* € 1300,-
Leerjaar 2 € 120,-
Leerjaar 3 € 100,-
Leerjaar 4 € 100,-
*Kosten zijn inclusief de aanschaf van een laptop, software en boeken


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Deze opleiding heeft maximaal 75 plaatsen.

Vanaf schooljaar 2024 – 2025 verandert de locatie van deze opleiding. De lessen vinden vanaf dat moment plaats op locatie ’s-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Digitale beeldbewerking  
3D-technieken  
Lunch
pauze
Tekenen  
Beeldbeschouwing  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student maakt tekening van person op tablet
60% Praktijk
40% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het vak van een mediavormgever leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 60% van de tijd in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,5
7 landelijk
Geslaagde studenten 73%
68% landelijk
Afgestudeerden met werk 73%
79% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat
Copyright Koning Willem I College 2024