Mechanisch operator B

Student controleert de werking van machines in fabriek Student controleert de werking van machines in fabriek Student controleert de werking van machines in fabriek

Mechanisch operator B

In het kort

Aan het werk in een fabriek? Waar je verantwoordelijk bent voor grote machines en installaties ? Je leert er alles over tijdens de mbo-opleiding mechanisch procesoperator b!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25760

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het werken in de procesindustrie! Daarbij leer je werken met technieken als hydrauliek en pneumatiek. Deze technieken zijn heel belangrijk als je werkt met machines of installaties in fabrieken. Waar je tijdens de opleiding mechanisch operator a vooral de basisprincipes leert, ga je tijdens deze opleiding tot operator b dieper in op onderwerpen als procestechniek, procesbeheersing, werktuigbouw, veiligheid en milieu. Ook ga je aan de slag met het bewaken van de planning en het begeleiden van collega’s.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding mechanisch operator b bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot mechanisch operator b. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

De opleiding mechanisch operator b bbl afgerond? Dan kan je als mechanisch- of procesoperator b aan de slag. Bij een bedrijf in de elektrotechnische, chemische of voedingsindustrie bijvoorbeeld. Jij zorgt ervoor dat (een deel van) het productieproces goed verloopt. 

Je werkt aan verschillende processen, apparaten, machines en producten. Je bereidt het productieproces voor en rondt het proces ook weer af. Je bedient de apparaten, bewaakt het productieproces en sluit componenten aan. Lijkt er iets niet helemaal goed te gaan? Dan grijp je natuurlijk in, stuur je bij of los je de storing op. In jouw werk let je op kwaliteit, hygiëne, voorschriften en veiligheid. Ook begeleid je collega's en geef je hen instructies bij de werkzaamheden en bewaak je de planning.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 800,-
Leerjaar 2 € 400,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

  • Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een capaciteitentest te maken. Samen met jou bekijken we dan de mogelijkheden
  • De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt
  • Het is mogelijk om de opleiding versneld af te ronden
Wist je dat?

Een mechanisch operator B ...

... vaak meer verantwoordelijkheid heeft dan een mechanisch operator A? Mechanisch operators op niveau B beschikken vaak over meer kennis op het gebied van optimaliseren en aansturen van processen, zijn in staat om complexere situaties aan te pakken en voeren werkzaamheden zelfstandig uit.

Een schooldag

Dag
Woensdag
BeroepspraktijkvormingAan de slag bij jouw erkende leerwerkplek
Lunch
pauze
TheorielesHydrauliek
Nederlands  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Onderdeel van machine wordt ingesteld
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Aan de slag! Dat is belangrijk om het vak van een mechanisch operator b te leren. Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,7
7,3 landelijk
Geslaagde studenten 71%
68% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
98% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024