In het kort

Houd jij van dynamiek in je werk? Dan is onze opleiding procesoperator a écht iets voor jou. Jij zorgt er straks voor dat het productieproces vlot verloopt!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25761

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het bewaken, controleren en beheren van (een gedeelte van) een productieproces. Tijdens de opleiding procesoperator a leer je een productieproces voor te bereiden en af te ronden, het inregelen van een geautomatiseerde proces en het bedienen en onderhouden van apparatuur. Ook ga je aan de slag met het uitvoeren van kwaliteitscontroles, het productieproces bewaken en het oplossen van verschillende laagdrempelige storingen. Kort gezegd: je leert alles zodat het (geautomatiseerde) productieproces op rolletjes verloopt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding procesoperator a.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot operator a. In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de verschillende onderwerpen in de procestechniek. Of het nu gaat over meet- en regeltechniek, procestechniek of natuurkunde: je leert alles over processen, apparatuur, grondstoffen en producten.

Vanaf het tweede leerjaar ga je de verdieping in. Dan komen ook zaken als veiligheid en samenwerking aan bod.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van deze opleiding kun je meteen als procesoperator a aan de slag. Bij een bedrijf in de proces- of maakindustrie bijvoorbeeld. Je voert werkzaamheden uit op het gebied van eenvoudige procesbewaking en basisprocedures.

Tijdens jouw werkzaamheden bewaak, controleer en beheer je (een gedeelte van) het productieproces. Jij kent jouw deel van het productieproces door en door. Mogelijke knelpunten houd je goed in te gaten. En gaat er toch wat mis? Dan weet je hoe je moet ingrijpen en los je het zo snel mogelijk op! Ook houd je rekening met de kwaliteit en veiligheid. Tijdens jouw werk let je scherp op voorschriften, omstandigheden en het milieu. Je werkt onder begeleiding aan verschillende processen, apparaten, grondstoffen en producten. Hierdoor ben je flexibel inzetbaar op meerdere werkplekken. Veel afwisseling dus!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 ± € 1026,-
Leerjaar 2 € 370,-
Leerjaar 3 € 380,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wist je dat?

Een procesoperator A ...

... zich richt op de basisprincipes van procescontrole, veiligheid, kwaliteitsbeheer en de bediening van machines en apparatuur? Procesoperators op niveau A zijn vaak betrokken bij routinehandelingen, eenvoudige procesbewaking en het uitvoeren van basisprocedures onder toezicht. 

Een schooldag

Dag
Donderdag
Keuzedeel  
TheorielesProductieprocessen
Lunch
pauze
Rekenen  
TheorielesStoringen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Onderdeel van machine wordt ingesteld
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een procesoperator a leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,5 landelijk
Geslaagde studenten 81%
63% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024