In het kort

Zorg jij straks voor een strak productieproces? Met de praktische opleiding procesoperator b zorg jij ervoor dat alle machines goed blijven werken!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25762
  • Regio's: ’s-Hertogenbosch, Meierijstad, Oss

Alles over een goed verloop van het productieproces! Waar je tijdens de opleiding procesoperator a vooral de basisprincipes leert, ga je tijdens de opleiding procesoperator b bbl dieper in op onderwerpen als procesbeheersing, technische aspecten en het oplossen van mogelijke verstoringen in industriële processen. Je leert (geautomatiseerde) productieprocessen voor te bereiden, de bediening en het onderhoud van apparatuur en het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Ook ga je aan de slag met het bewaken van de planning en het begeleiden van collega’s.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding procesoperator b.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot operator b. In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de verschillende onderwerpen in de procestechniek. Of het nu gaat over procesbeheersing, werktuigbouw, veiligheid en milieu: je leert alles over processen, apparatuur, grondstoffen en producten.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding procesoperator b bbl kun je meteen aan het werk! In een fabriek waar grondstoffen en/of eindproducten voor de voedingsindustrie, farma of petrochemie worden gemaakt bijvoorbeeld.

Tijdens jouw werk ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van het productieproces. Daarbij maak je gebruik van verschillende controle- en bedieningsapparatuur. En als er iets mis dreigt te gaan, grijp je in of stuur je bij. Ook begeleid en geef je instructies aan collega’s bij de productiewerkzaamheden en de planning. Voor een ploegendienst draai je je hand niet om: de productie moet immers ook ‘s nachts doorgaan. Op jou kunnen ze 24/7 bouwen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 584,-
Leerjaar 2 € 370,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt

Wist je dat?

Een procesoperator B ...

... vaak meer verantwoordelijkheid heeft dan een procesoperator A? Procesoperators op niveau B beschikken vaak over meer kennis op het gebied van optimaliseren en aansturen van processen, zijn in staat om complexere situaties aan te pakken en voeren werkzaamheden zelfstandig uit.

Een schooldag

Dag
11u
12u
13u
14u
15u
16u
Donderdag
Nederlands  
Lunch
pauze
TheorielesStoringen
Rekenen  
TheorielesProcessen optimaliseren
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Koning In Processen
Koning In Processen
75%
25%
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een procesoperator b leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,7
7,3 landelijk
Geslaagde studenten 52%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
98% landelijk
Den Bosch, Onderwijsboulevard
Oss, Euterpelaan
Veghel, Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op onderstaande locaties:

Telefoon: 073 624 9 624

Telefoon: 088 017 0 000

Telefoon: 088 017 0 000


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters