Montagemedewerker houttechniek

Student lakt net gemaakte houten lijst Student lakt net gemaakte houten lijst Student lakt net gemaakte houten lijst

Montagemedewerker houttechniek

In het kort

Word je blij van zagen, frezen, timmeren en lijmen? En wil je aan de slag met hout? Dan is de opleiding montagemedewerker houttechniek echt wat voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25583
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het voorbereiden en samen stellen van houten onderdelen voor kantoren, huizen en andere gebouwen. Voorbeelden van houten onderdelen zijn prefab wanden, raamkozijnen en deurkozijnen. Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren heb je machines nodig. Je leert welke machines dit zijn én hoe je de machines moet gebruiken. Ook leer je alles over het werken volgens veiligheidsinstructies en de juiste kwaliteitseisen. Kort gezegd: alles zodat jouw houten constructies een knap staaltje vakmanschap worden!

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding montagemedewerker houttechniek.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. ​

Tijdens deze opleiding houtbewerking volg je theorielessen op het Koning Willem I College. Wel ligt de nadruk op de praktijk. Dit betekent dat je tijdens de opleiding vooral met je handen werkt. En de kennis toepassen in de praktijk? Dat doe je door te werken bij een erkend leerbedrijf.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!​

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.​

Kansen genoeg! Als montagemedewerker in de timmerindustrie kun je aan de slag bij een timmerfabriek of timmerwerkplaats. Je maakt en monteert kozijnen, ramen en deuren. Maar ook de montage van vloeren, daken en gevels kennen geen geheimen voor jou.

Iedere dag is verschillend. Zo maak je de ene dag hulp- en ondersteuningsconstructies. De volgende dag verwijder je al gemaakte constructieonderdelen. Maar je begint altijd met het voorbereiden van jouw werkplek. Vaak werk je in opdrachten. Kleine opdrachten voer je zelfstandig uit, terwijl je bij grote opdrachten hulp krijgt van collega’s. Je werkt netjes en nauwkeurig. Daarom controleer je regelmatig of alles nog klopt. Er moet natuurlijk wel een deur passen in het kozijn wat je maakt. Ook houd je tijdens je werk rekening met de veiligheidsinstructies en kwaliteitseisen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 600,-
Leerjaar 2 € 100,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Maandag
Nederlands  
TheorielesWerken met machines
Lunch
pauze
Rekenen  
Keuzedeel  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student schuurt net gemaakt houten frame
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding montagemedewerker houttechniek besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,3 landelijk
Geslaagde studenten -
79% landelijk
Afgestudeerden met werk -
95% landelijk
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024