Meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer

Student zaagt stuk hout op maat met behulp van machine Student zaagt stuk hout op maat met behulp van machine Student zaagt stuk hout op maat met behulp van machine

Meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer

In het kort

​Wil jij de mooiste meubels van hout maken? Hoe je dat doet leer je tijdens deze mbo-opleiding meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer bbl!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25924
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het maken van het interieur van bijvoorbeeld een showroom, kantoor of schip! Je leert hoe je van plaatmateriaal en hout meubels maakt. Het maken van meubels doe je met behulp van verschillende machines en gereedschappen. Je gaat aan de slag met hoe deze machines werken, welke gereedschappen er allemaal zijn en het uitvoeren van verschillende handelingen. Wat dacht je van schaven, boren en lijmen? Ook leer je het (her)kennen van verschillende soorten hout en het werken volgens de juiste veiligheidseisen. Kort gezegd: je leert alles over het maken van verschillende meubels en interieurs!

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer bbl.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. ​

Tijdens deze opleiding tot meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer volg je theorielessen op het Koning Willem I College. Wel ligt de nadruk op de praktijk. Dit betekent dat je tijdens de opleiding vooral met je handen werkt. En de kennis toepassen in de praktijk? Dat doe je door te werken bij een erkend leerbedrijf.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​​Met een diploma van de mbo-opleiding meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer op zak kun je aan de slag bij bedrijven in de meubelindustrie. Bijvoorbeeld bij een (scheeps-)interieurbouwbedrijf, standbouwbedrijf of bedrijf voor antiekrestauratie.​

​Als meubelmaker, scheepstimmerman of interieurbouwer maak je de houten onderdelen van een interieur. Je bereidt de werkplaats voor, kiest het juiste gereedschap en materialen, stelt de machines in en maakt een proefbewerking. Natuurlijk zorg je er ook voor dat het gevraagde meubelstuk wordt samengesteld. Vervolgens monteer en werk je het meubelstuk af. Je voert de werkzaamheden uit in een werkplaats of bij de klant op locatie. Naast hout werk je ook met materialen als glas en roestvrij staal. Je werkt zorgvuldig, nauwkeurig en volgens de juiste veiligheid- en kwaliteitseisen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 350,-
Leerjaar 2 € 350,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Maandag
Nederlands  
TheorielesWerken met machines
Lunch
pauze
Rekenen  
Keuzedeel  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student bewerkt stuk hout in werkplaats
80% Praktijk
20% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 80% van de opleiding meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024