In het kort

​Wil jij succesvol een handelsbedrijf starten of leiden? Zit ondernemen in je bloed? Zet de stap en volg de opleiding ondernemer handel bol.​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25880

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over ondernemen! Tijdens deze handel en ondernemen opleiding leer je het opstellen van een ondernemingsplan, leidinggeven aan medewerkers en welke reis een klant aflegt voordat er een product of dienst wordt gekocht (customer journey). Ondernemen gaat voornamelijk om de klant. Daarom leer je ook alles over het verlenen van service en het verkopen van producten. Kort gezegd: na het behalen van jouw diploma heb je alle vaardigheden in huis om een succesvol ondernemer te worden!

​Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding ondernemer handel.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

In het eerste gedeelte van de mbo-opleiding ondernemer handel bol ligt de focus op jouw talenten en ambities, de wereld van verkoop aan particulieren en bedrijven en behoeften van klanten. Je leert welk traject de klant aflegt van het moment van interesse voor een product of dienst, tot het moment dat de klant er gebruik van maakt. In modules ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Welke modules je volgt kies je zelf. Weet je al welke richting je op wil? Dan kies je voor modules gericht op jouw keuze. Weet je het nog niet precies? Dan heb je alle ruimte om te verkennen wat bij jou past.

Vervolgens kies je de verdiepende modules. Ook werk je aan vraagstukken vanuit de praktijk of wellicht vanuit jouw eigen onderneming. Je hebt altijd de mogelijkheid om extra modules te volgen. Zo krijg je meer verdieping en leer je extra dingen die in jouw toekomst goed van pas kunnen komen.

​​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Op het Koning Willem I College oefen je, samen met medestudenten, onderhandelen, het uitbrengen van offertes en het presenteren van nieuwe producten. Daarnaast oefen je met budgetteren en bijhouden van de administratie. Ook volg je workshops en komen gastsprekers uit het bedrijfsleven hun ervaringen delen. Zo leer je pas echt van de praktijk!

​​Wanneer je stage loopt, hangt af van de modules die je kiest. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een mbo-diploma van deze handel opleiding kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven. Denk aan winkels, magazijnen of distributiecentra. Maar jouw droom is natuurlijk om een eigen (handels)onderneming te beginnen! Ook dat is mogelijk na het afronden van de opleiding ondernemer handel. 

Je voert verkoopgesprekken, geeft leiding aan medewerkers en onderhoudt contacten met klanten. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het maken van ondernemingsplannen en het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van in- en verkoop, financiën, personeel, logistiek en marketing. Je bent met veel verschillende dingen tegelijk bezig. Volop afwisseling dus!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 115,-
Leerjaar 2 ± € 220,-
Leerjaar 3 ± € 200,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopOndernemingsplan
ProjectOpdrachten afronden
Lunch
pauze
AVO-pleinWerken aan Nederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten bekijken verkoopcijfers van een product op laptop
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De opleiding ondernemer handel is een perfecte combinatie van theorie en praktijk. Ongeveer de helft van de tijd besteed je aan de theorie. De andere helft ben je bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,2 landelijk
Geslaagde studenten -
45% landelijk
Afgestudeerden met werk -
86% landelijk
Gebouw locatie Vlijmenseweg
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Telefoon: 073 624 9 624
Meer over deze locatie


Hoofdingang: Henri Dunantstraat

Copyright Koning Willem I College 2024