Commercieel medewerker

Studenten onderzoeken het verkoopproces van een product Studenten onderzoeken het verkoopproces van een product Studenten onderzoeken het verkoopproces van een product

Commercieel medewerker

In het kort

​Ben jij een verkooptalent of wil je dat graag worden? Kijk dan eens naar de opleiding commercieel medewerker!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25874
Ook te volgen als bbl-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over het in de markt zetten van producten en diensten! In de markt zetten betekent producten of diensten klaarmaken om te verkopen aan (nieuwe) klanten. Je gaat aan de slag met marktonderzoek, verkoopvaardigheden en marketing. Ook leer je meer over het onderhouden van (klant)relaties, het afhandelen van offertes en orders en het doen van de (verkoop)administratie. Kort gezegd: tijdens deze commerciële opleiding leer je alles over het succesvol verkopen van producten of diensten.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding commercieel medewerker.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding. 

​​In het eerste gedeelte van de mbo-opleiding commercieel medewerker bol ligt de focus op jouw talenten en ambities, de wereld van verkoop aan particulieren en bedrijven en behoeften van klanten. Je leert welk traject de klant aflegt van het moment van interesse voor een product of dienst, tot het moment dat de klant er gebruik van maakt. In modules ga je aan de slag met vragen uit de praktijk. Welke modules je volgt kies je zelf. Weet je al welke richting je op wil? Dan kies je voor modules gericht op jouw keuze. Weet je het nog niet precies? Dan heb je alle ruimte om te verkennen wat bij jou past.​

​Vervolgens kies je de verdiepende modules. Ook werk je aan vraagstukken vanuit de praktijk of wellicht vanuit jouw eigen onderneming. Je hebt altijd de mogelijkheid om extra modules te volgen. Zo krijg je meer verdieping en leer je extra dingen die in jouw toekomst goed van pas kunnen komen.

​De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

​Op school ben je veel in en met de praktijk bezig. Op het Koning Willem I College oefen je, samen met klasgenoten, met het maken van prijsberekeningen, het voeren van verkoopgesprekken en het bedenken van verkoop- en marketingacties. Ook volg je workshops en komen gastsprekers uit het bedrijfsleven hun ervaringen delen. Zo leer je pas echt van de praktijk!

​​Wanneer je stage loopt, hangt af van de modules die je kiest. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.​

​Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

​Met een mbo-diploma van deze commerciële opleiding op zak kun je meteen aan de slag. Als commercieel medewerker op de verkoopafdeling van een business-to-business bedrijf bijvoorbeeld! Een business-to-business bedrijf verkoopt producten of diensten aan bedrijven. Maar je kunt ook aan de slag bij een bedrijf welke producten of diensten verkoopt aan consumenten.​

​Je hebt verschillende verantwoordelijkheden. Jij zorgt voor de verkoop van de producten of diensten van het bedrijf waar je werkt. In opdracht van jouw leidinggevende voer je onderzoek uit over de ontwikkelingen in de markt. Vervolgens maak je een plan hoe jullie kunnen inspelen op deze ontwikkelingen. Ook voer je communicatie- en marketingwerkzaamheden uit en onderhoud je het contact met klanten. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 ± € 115,-
Leerjaar 2 ± € 80,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 
Wist je dat?

Het ook mogelijk is ...

... om deze opleiding te volgen als combinatieopleiding? Dit kan in de regio 's-Hertogenbosch. Tijdens die opleiding volg je het eerste leerjaar een bol-opleiding. Vanaf het tweede leerjaar volg je een bbl-opleiding. Meer informatie over die opleiding vind je hier.

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopOnderhouden (klant)relaties
ProjectOpdrachten afronden
Lunch
pauze
AVO-pleinWerken aan Nederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten bekijken verkoopcijfers van een product op laptop
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

De opleiding commercieel medewerker bol is een perfecte combinatie van theorie en praktijk. Ongeveer de helft van de tijd besteed je aan de theorie. De andere helft ben je bezig in en met de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,8
6,3 landelijk
Geslaagde studenten 91%
67% landelijk
Afgestudeerden met werk -
83% landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan
Gebouw locatie Muntelaar

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024