In het kort

Zorg jij er straks voor dat alle machines zo goed en effectief mogelijk draaien? Met onze opleiding operator c kun jij zó aan de slag bij een van de vele bedrijven in de regio.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25802

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het begeleiden, bewaken en controleren van complexe industriële processen! Waar je tijdens de opleiding procesoperator b vooral dieper ingaat op onderwerpen als procesbeheersing en technische aspecten, leer je tijdens de opleiding tot operator c meer over leidinggeven in de procesindustrie. Je gaat aan de slag met complexe processen, geavanceerde apparatuur en het oplossen van problemen op een hoog niveau. Daarnaast leer je meer over het bewaken van de planning, procesoptimalisatie en het opleiden van andere operators. Kort gezegd: je leert alles zodat jouw team de productiedoelen haalt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding operator c bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot procesoperator c. In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de verschillende onderwerpen in de procestechniek. Of het nu gaat over procesbeheersing, werktuigbouw, veiligheid en milieu: je leert alles over processen, apparatuur, grondstoffen en producten.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding operator c bbl op zak kun je meteen aan de slag. In de voedings-, textiel-, chemische, machine- of elektrotechnische industrie bijvoorbeeld. Volop keuze.

Als operator c heb je vaak een leidinggevende en verantwoordelijke rol. Naast uitvoerende werkzaamheden als het bedienen van verschillende complexe machines, apparaten en installaties, ben je ook verantwoordelijk voor het werk van andere collega’s. Je durft kritische beslissingen te nemen, zorgt dat de productiedoelstellingen worden behaald en als er iets mis dreigt te gaan, stuur je snel bij. Ook leid je nieuwe collega’s op. Voor een ploegendienst draai je je hand niet om: de productie moet immers ook ‘s nachts doorgaan. Op jou kunnen ze 24/7 bouwen!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 1196,-
Leerjaar 2 € 370,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3. Heb je een diploma procesoperator b, niveau 3? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wist je dat?

Een Operator C ...

... werkt op het hoogste niveau van procesoperators? Procesoperators op niveau C hebben uitgebreide kennis van complexe processen, geavanceerde apparatuur en weten problemen op hoog niveau snel op te lossen. Ook zijn operators c verantwoordelijk voor het werk van collega’s.

Een schooldag

Dag
Maandag
TheorilesLeidinggeven in de procestechniek
Pauze
 
Nederlands  
Rekenen  
TheorielesComplexe storingen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Onderdeel van machine wordt ingesteld
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een operator c leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,1 landelijk
Geslaagde studenten -
55% landelijk
Afgestudeerden met werk -
100% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024