In het kort

Leer alles over commercie en leidinggeven in de detailhandel tijdens de mbo-opleiding retailmanager bbl!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25807
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​Alles over het verkopen van producten welke verkocht worden in de retail. Een ander woord voor retail is detailhandel. Onder detailhandel vallen bedrijven als een supermarkt, kledingwinkel, speciaalzaak en drogisterij. Tijdens deze retail management opleiding leer je alles over het in- en verkopen van producten, presenteren en met welke zaken je allemaal rekening moet houden als je in de detailhandel werkt. Ook ga je aan de slag met leidinggeven en het begeleiden van verschillende werkzaamheden op de werkvloer!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding retailmanager bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week volg je lessen op het Koning Willem I College. Je gaat dan aan de slag met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen. Ook werk je aan opdrachten die aansluiten bij de werkzaamheden die je uitvoert bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. 

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​Met een diploma van deze mbo-opleiding manager retail op zak kun je meteen aan de slag. Als retailmanager in de detailhandel bijvoorbeeld! Je hebt een commerciële en ondernemende functie in de business-to-consumermarkt. Dit houdt in dat je bij een bedrijf werkt welke direct verkoopt aan consumenten.

​Jij bent verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van relaties met klanten én medewerkers. Je zoekt kansen en je weet precies hoe je het beste in het belang van de organisatie én van de klant handelt. Je geeft leiding aan medewerkers, zorgt voor de taakverdeling, analyseert de (verkoop)processen en je zorgt ervoor dat de winkel er altijd netjes uit ziet. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 115,-
Leerjaar 2 ± € 110,-
Leerjaar 3 ± € 145,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4 

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Coaching  
WorkshopLeidinggeven
ProjectOpdrachten afronden
Lunch
pauze
AVO-pleinWerken aan Nederlands, rekenen en burgerschap
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student ondernemen schrijft ideeën op briefjes
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding retailmanager bbl besteed je in en aan de praktijk. Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,4 landelijk
Geslaagde studenten 77%
54% landelijk
Afgestudeerden met werk -
97% landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024