Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

Docent en student meten waardes in klimaatsysteem Docent en student meten waardes in klimaatsysteem Docent en student meten waardes in klimaatsysteem

Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

In het kort

Leer alles over het uitvoeren van technische werkzaamheden aan koude- en klimaatsystemen tijdens de bbl-opleiding servicemonteur koude- en klimaatsystemen!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25888

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het uitvoeren van technische werkzaamheden aan kleine én grote koude- en klimaatsystemen! Koude- en klimaatsystemen zijn apparaten en machines die zorgen voor verkoeling, verwarming of ventilering. Onder andere een diepvries, koelkast, airco en warmtepomp vallen onder deze systemen. Je leert hoe deze installaties werken. Maar je leert ook hoe je storingen opspoort, bepaalt of het systeem gerepareerd kan worden en hoe je een reparatie uitvoert. Omdat je als servicemonteur koude- en klimaatsystemen werkt met apparaten waar gefluoreerde broeikasgassen en reguleerde stoffen in verwerkt zijn, is het belangrijk dat je altijd veilig werkt. Tijdens deze opleiding tot servicemonteur koeltechniek leer je dan ook alles over het werken volgens de juiste wet- en regelgeving. 

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding servicemonteur koude- en klimaatsystemen. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot servicemonteur koude- en klimaatsystemen.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld! 

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Goed om te weten
Bij veel erkende leerbedrijven moet je als servicemonteur koude- en klimaatsystemen in het bezit zijn van het certificaat Basisveiligheid VCA (B-VCA). Dit certificaat toont aan dat je tijdens jouw werkzaamheden rekening houdt met veiligheid, gezondheid en milieu. Heb je dit certificaat nog niet? Ga dan in gesprek met het erkende leerbedrijf over het behalen van dit certificaat. 

Met een diploma van deze mbo-opleiding kun je als servicemonteur koude- en klimaatsystemen aan de slag. Bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf gespecialiseerd in koudetechniek. Je voert controles uit aan verschillende apparaten en machines. Je kijkt of de systemen nog goed werken, controleert de onderdelen en maak deze schoon. En is er een onderdeel kapot? Dan zorg jij ervoor dat het onderdeel gerepareerd wordt!

Naast het uitvoeren van onderhoudsklussen, plaats en monteer je ook (onderdelen) van koude- en klimaatsystemen. Daarbij leg je leidingen en kabels aan en zorg je dat alles goed werkt. Je bent bijna altijd op locatie aan het werk en bent veel onderweg. Tijdens jouw werkzaamheden is veiligheid erg belangrijk! Daarom werk je altijd volgens de geldende wettelijke veiligheidseisen. 

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 1153,-
Leerjaar 2 € 0,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.


Vrijwillige kosten
Leerjaar 1: training Proeve van Bekwaamheid € 450,-

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Maandag
Rekenen  
Nederlands  
Pauze
 
TheorielesVerschillende storingen
TheorielesWerking van een airco
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Onderdeel van machine om luchtdruk te meten
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een servicemonteur koude- en klimaatsystemen leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,9 landelijk
Geslaagde studenten 82%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024