Systeemontwerper koude- en klimaatsystemen

Student controleert de luchtdruk Student controleert de luchtdruk Student controleert de luchtdruk

Systeemontwerper koude- en klimaatsystemen

In het kort

Verbreed je kennis en specialiseer jezelf in koude- en klimaatsystemen tijdens de mbo-opleiding systeemontwerper koude- en klimaatsystemen.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25565

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Tijdens de opleiding systeemontwerper koude- en klimaatsystemen specialiseer jij je verder in de wereld van koud- en klimaatsystemen! Waar je tijdens de opleiding servicemonteur koude- en klimaatsystemen alles leert over de werking van installaties en het uitvoeren van technische werkzaamheden, leer je tijdens deze opleiding alles over het ontwerpen van koude- en klimaatsystemen. Je leert hoe je de aanleg van een systeem ontwerpt, welke berekeningen je daarbij helpen, hoe je deze berekeningen maakt en het opstellen van offertes. Je gaat aan de slag met professionele koude- en klimaatsystemen, zoals warmtepompen, airco’s en koelinstallaties voor commercieel gebruik. Daarbij leer je ook alles over (zakelijk) communiceren. 

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding systeemontwerper koude- en klimaatsystemen. 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding tot systeemontwerper koude- en klimaatsystemen.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Goed om te weten
Bij veel erkende leerbedrijven moet je als systeemontwerper koude- en klimaatsystemen in het bezit zijn van het certificaat Basisveiligheid VCA (B-VCA). Dit certificaat toont aan dat je tijdens jouw werkzaamheden rekening houdt met veiligheid, gezondheid en milieu. Heb je dit certificaat nog niet? Ga dan in gesprek met het erkende leerbedrijf over het behalen van dit certificaat.

Met een diploma van deze mbo-opleiding kun je als systeemontwerper koude- en klimaatsystemen aan de slag. Bij een installatiebedrijf gespecialiseerd in koudetechniek bijvoorbeeld. Jij bent verantwoordelijk voor het ontwerpen en opleveren van koude- en klimaatsystemen bij klanten. Denk dan onder andere aan supermarkten, restaurants, ziekenhuizen en kantoren.

Je verzamelt de benodigde gegevens, maakt berekeningen, bepaalt hoe de systemen moeten werken en stelt vervolgens een offerte op. Na goedkeuring van de offerte zorg je ervoor dat de koude- en klimaatsystemen worden opgeleverd zoals besproken. Je zorgt dat de juiste materialen beschikbaar zijn, monteert en sluit de installaties aan, voert onderhoud uit aan de installaties en bij storingen voer je reparaties uit. Je werkt vaak op kantoor, maar komt ook bij klanten op locatie. Tijdens jouw werkzaamheden is veiligheid erg belangrijk! Daarom werk je altijd volgens de geldende wettelijke veiligheidseisen.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 406,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een mbo-diploma servicemonteur koude- en klimaatsystemen, niveau 3

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
Rekenen  
Nederlands  
Pauze
 
TheorielesOntwerpen klimaatsystemen
TheorielesVerschillende materialen en producten
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Onderdeel van machine om luchtdruk te meten
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een systeemontwerper koude- en klimaatsystemen leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024