Specialist transport en logistiek

Student logistiek ontvangt uitleg van collega in magazijn Student logistiek ontvangt uitleg van collega in magazijn Student logistiek ontvangt uitleg van collega in magazijn

Specialist transport en logistiek

In het kort

Wil je graag een verantwoordelijke functie in de logistiek? Dan is deze mbo transport en logistiek opleiding op niveau 4 iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bol / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25777

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over transport en logistiek! Daarmee wordt de ontvangst, opslag en het vervoer van spullen en goederen bedoeld. Tijdens deze mbo logistiek opleiding leer je alle kennis en vaardigheden zodat deze processen goed verlopen. Je leert het maken van de planning, het verdelen van taken en leidinggeven. Daarnaast ga je ook aan de slag met de bedrijfskundige kant van transport en logistiek. Zo leer je het berekenen van de kostprijs van transport, het bijhouden van de administratie en de regels van de arbo- en milieu wetgeving. Kort gezegd: na het afronden van deze opleiding ben jij dé specialist op het gebied van transport en logistiek.

Net als op de middelbare school volg je vakken. Algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap volg je altijd. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding specialist transport en logistiek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

De lessen van deze transport en logistiek opleiding worden onder andere gegeven aan de hand van casussen. Een casus is een voorbeeld uit de praktijk. Op deze manier leer je hoe je de situatie in de praktijk kunt aanpakken en bereiden we je voor op de taken en uitdagingen van een baan in de logistiek.

Leren in en van de praktijk is een belangrijk onderdeel van deze niveau 4 transport opleiding. Daarom ga je in de loop van het eerste jaar meteen op stage!

De hele dag in een klaslokaal zitten luisteren? Juist niet!

Samen met andere studenten leer je alles wat je nodig hebt om werkzaamheden op het gebied van transport en logistiek goed te kunnen uitvoeren. Op het Koning Willem I College oefen je met het berekenen van kostprijzen van transport, het uitwerken van verbetervoorstellen, het maken van de planning en leidinggeven.

Ieder leerjaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. De duur van de stageperiode is per leerjaar verschillend. Wat je op school hebt geleerd, breng je tijdens de stage in de praktijk.

Je kiest zelf bij welk leerbedrijf je dit doet, maar het is wel belangrijk dat het leerbedrijf erkend is. Op www.stagemarkt.nl vind je alle erkende bedrijven.

Met een diploma van de mbo opleiding specialist transport en logistiek niveau 4 op zak kun je meteen aan de slag. Bij een transportbedrijf, productiebedrijf, distributiecentra of ziekenhuis bijvoorbeeld. Maar het is ook mogelijk om te gaan werken bij defensie, in de havenlogistiek, spoorvracht of luchtvracht.

Tijdens jouw werk ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die horen bij de ontvangst, de opslag en het vervoer van goederen en producten. Jij zorgt voor de verwerking van inkomende goederen, de opslag van goederen en de verwerking van goederen die het magazijn weer verlaten. Ook de inrichting van het magazijn, de planning en taakverdeling horen bij jouw werkzaamheden. En ook op kantoor voer je werkzaamheden uit. Zo bereken je de kostprijs van het transport, houd je de uitgaven en administratie goed in de gaten en stel je verbeterplannen op. Jij bent dé specialist op het gebied van transport en logistiek!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1419,-
Leerjaar 1 € 758,-
Leerjaar 2 € 506,-
Leerjaar 3 € 470,-


Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Ervaringen van (oud)-studenten


In de logistiek is elke dag anders

Thijs van Kruijsbergen (19) volgt de opleiding specialist transport en logistiek (voorheen manager transport en logistiek) en is derdejaars. Naast zijn studie werkt Thijs ook nog bij transportbedrijf Herbert Sas in Dreumel. “Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor de transport- en logistieksector,” vertelt Thijs. 

Thijs van Kruijsbergen | Student specialist transport en logistiek

Lees meer
Student logistiek in magazijn voor pallets en heftruck

Een schooldag

Dag
Woensdag
Vervoer  
Management  
Lunch
pauze
TheorielesLogistiek
PraktijklesLogistiek
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Pakbon van een order uit het magazijn
40% Praktijk
60% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Tijdens de mbo opleiding specialist transport en logistiek ben je ongeveer 40% van de tijd in en met de praktijk bezig. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten 68%
75% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024