In de logistiek is elke dag anders

Thijs van Kruijsbergen (19) volgt de opleiding specialist transport en logistiek (voorheen manager transport en logistiek) en is derdejaars. Naast zijn studie werkt Thijs ook nog bij transportbedrijf Herbert Sas in Dreumel. Zij rijden met groenten en fruit en doen dat onder andere voor een aantal Nederlandse supermarkten. Bij dat bedrijf zit Thijs voornamelijk op de vrachtwagen. “Natuurlijk werk ik ook op kantoor, in verband met mijn mbo opleiding” begint hij. “Daarnaast ben ik ook vaak te vinden in de garage, waar we al het eigen onderhoud van de vrachtwagens doen.” Een bezig bijtje, dus.

Combineren

Thijs werkte al bij Herbert Sas voordat hij aan de mbo opleiding specialist transport en logistiek begon. “Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor de transport- en logistieksector,” vertelt Thijs. “Dat komt voornamelijk omdat een aantal familieleden van mij werkzaam zijn in die sector.” Thijs zijn droom was om vrachtwagenchauffeur te worden. “Maar omdat ik havo als vooropleiding heb gedaan, wilde ik daar toch verder mee en koos ik voor een mbo logistiek opleiding op niveau 4.” Op deze manier combineert Thijs zijn taken als vrachtwagenchauffeur met die van een manager. Zo wordt hij een allround medewerker die nog beter kan functioneren op kantoor.

Student logistiek in magazijn voor pallets en heftruck
"Mijn hart ligt echt bij de logistiek, dus de keuze voor deze mbo opleiding was niet moeilijk"
Student logistiek ontvangt uitleg van collega in magazijn

Hart voor de logistiek

Voordat Thijs zijn havo had afgerond, werkte hij al bij Herbert Sas, als wasjongen. “Op zaterdagen hielp ik dan mee om de vrachtwagens te wassen. In de zomermaanden hielp ik mee met het fruit” legt Thijs uit. Tijdens zijn transport opleiding van het Koning Willem I College kon hij ook zijn stage invullen bij Herbert Sas. “Mijn hart ligt echt bij de logistiek, dus de keuze voor deze mbo opleiding was niet moeilijk.”

Toch heeft Thijs wel goed onderzoek gedaan voordat hij zich aanmeldde bij de transport opleiding van het Koning Willem I College. “Ik heb onder andere gesproken met vrienden die deze mbo-opleiding ook deden, maar dan bij een andere mbo-school,” legt Thijs uit. “Die waren minder tevreden over hun opleiding dan mensen die aan het Koning Willem I College studeerden.” Ook de informatie op de website van het KW1C vond Thijs duidelijker. “Verder heb ik nog twee online presentaties van de opleiding gevolgd, dat was aan het einde van de Coronatijd.” Op basis van al die informatie koos Thijs dus voor de mbo transport en logistiek opleiding in ’s-Hertogenbosch.

Alle onderdelen in de logistiek

Inmiddels zit Thijs in het derde leerjaar en is hij dus al een aardig eind op weg richting zijn diploma. “Wat ik ontzettend goed vind aan de opleiding is dat we leren over allerlei onderdelen binnen transport en logistiek,” zegt hij. “We leren niet alleen over vrachtwagens, maar bijvoorbeeld ook over binnenvaart, luchtvaart en spoorwegen. En dat is echt ontzettend interessant.”

Zijn er dan ook dingen die Thijs graag anders zou zien? “Ik vind het jammer dat we, buiten onze stage, op school niet zo veel praktijk krijgen,” legt hij uit. “Ik heb het geluk dat ik bij een echt transportbedrijf werk, maar ik denk dat veel van mijn klasgenoten niet weten wat er daar daadwerkelijk allemaal gebeurt.” De transport- en logistieksector is heel breed en op school zie je als student maar een gedeelte ervan. “We hebben gedurende de opleiding in totaal anderhalf jaar stage, maar dat dekt voor mij niet voldoende de lading van alle mogelijkheden binnen de sector,” aldus Thijs. Bij een transportbedrijf is het redelijk eenvoudig een stageadres te vinden, maar dat geldt niet voor de luchtvaart, de spoorwegen of de binnenvaart. “Ik zie hierin een rol van de school om de praktijk van deze onderdelen in de sector naar binnen te halen tijdens de opleiding.” 

Maar wat Thijs tijdens de lessen aan theorie leert, kan hij tijdens zijn stage wel meteen toepassen in de praktijk. “Zo heb ik bijvoorbeeld op school geleerd hoe ik vrachtbrieven moet schrijven, en dat heb ik meteen bij mijn leerbedrijf kunnen doen.”

Bezoek een Open Dag

Wil je ook graag een mbo opleiding volgen in de richting van transport en logistiek? We verwelkomen je graag op een van onze Open Dagen! Dan kijken we samen welke opleiding bij jou past.

Meer informatie

Helemaal happy

Waar vindt Thijs zichzelf een koning in? “Dat is altijd lastig om over jezelf te zeggen, maar ik vind dat ik goed ben in overzicht en rust houden,” lacht Thijs. “Dat kun je goed gebruiken in de richting van transport en logistiek.” Voor leerlingen die twijfelen over een mbo opleiding logistiek heeft Thijs wel een advies: “Je moet van aanpakken weten en geen 9-tot-5-mentaliteit hebben.” Volgens Thijs is het vooral een heel gezellige, sociale en behulpzame sector. “Maar wat echt het allerleukste is aan de sector,” vat Thijs het samen, “elke dag is anders. De ene dag sta je bij een fruitboer en de andere dag moet je bij het distributiecentrum van een grote supermarkt zijn. Je ziet er echt van alles.” Thijs concludeert: “Ik heb het naar mijn zin op de opleiding en bij mijn leerbedrijf, ik ben helemaal happy!”

Copyright Koning Willem I College 2024