In het kort

Ligt het aanleggen en onderhouden van een strakke weg of rechte stoep in jouw straatje? Je leert er alles over tijdens de bbl-opleiding straatmaker.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25755

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het maken van bestratingen door stenen en tegels te leggen. Waar je tijdens de opleiding opperman bestratingen vooral met de basis aan de slag gaat, leer je tijdens deze opleiding breder kijken. Zo leer je bijvoorbeeld wegen, stoepen en fietspaden maken, het lezen van werktekeningen en het uitrekenen van hoeveel materiaal er nodig is. Ook leer je alles over verschillende materialen als tegels, natuurstenen, keien en bakstenen. En hoe je met materialen patronen maakt, ervoor zorgt dat je een gelijkmatige en strakke stoep aanlegt en hoe verschillende machines werken? Ook dat komt aan bod!​

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding straatmaker bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding straatmaker.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​​Als stratenmaker kun je aan de slag bij een bestratings-, hoveniers- of aannemersbedrijf. Samen met de opperman bestratingen werk je aan verschillende bestratingen.

​Tijdens jouw werkzaamheden bereid je het werk en de werkplek voor, zorg je dat de weg veilig is afgezet en controleer je de fundering en ondergrond. Samen met de opperman bestratingen maak je wegen, stoepen en andere bestratingen. Daarbij let je op de maatvoering, maar ook op stoepranden, putranden, goten en andere onderdelen. Zo weet je zeker dat alles goed aansluit. Daarnaast verdeel je de werkzaamheden, controleer je de werkzaamheden en zorg je dat er wordt gewerkt volgens de juiste veiligheidsvoorschriften.

​Je werkt vaak buiten op verschillende locaties. Tijdens het werk krijg je te maken met omwonenden, voorbijgangers en verkeer.​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 286,-
Leerjaar 2 € 406,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt. 

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesWerktekeningen
Keuzedeel  
Lunch
pauze
Rekenen  
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student stratenmaker maakt stenen op maat met behulp van machine
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding straatmaker besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7 landelijk
Geslaagde studenten -
82% landelijk
Afgestudeerden met werk -
97% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024