Technicus elektrotechniek

Technicus elektrotechniek (1)

Technicus elektrotechniek

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bbl
Dag/avond Middag/avondopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25276

Locatie

's-Hertogenbosch Onderwijsboulevard

Naast de beroepspraktijkvorming volg je les op school om te werken aan de theorie van het vak. De theorie wordt digitaal aangeboden maar de lessen zijn klassikaal.

Je krijgt onderwerpen zoals: netwerkberekeningen in de midden/laag spanning, meter opstellingen GV/KV, diversen kabels/trafo's en verbindingstechnieken, wet- en regelgeving, kwaliteitsmanagement, ontwerpen en projecteren, meettechniek. Als onderdeel van deze opleiding moet er ook extern een schakeltraining in de midden spanning gevolgd worden. Ook krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Bij deze opleiding maak je een keuze tussen engineer, uitvoerder, service of hoogspanning, afhankelijk van het werk waarvoor je in bpv ingezet wordt. Je gaat leren hoe je projecten moet voorbereiden en hoe je elektriciteitsneten moet ontwerpen en onderhouden.

Als technicus elektrotechniek werk je, afhankelijk van jouw specialisme, bij energiebedrijven, bedrijven die werken aan distributienetten voor data, elektra en gas, bij grote industrieën en multimediabedrijven. Als je in een energieketenbedrijf werkt ga je ook internationaal werken. In dat geval moet je kunnen omgaan met verschillende culturen en met Engels als voertaal. 

Afhankelijk van je functie werk je in je eigen bedrijf, al dan niet met internationale contacten of in een industriële omgeving, in de buitenlucht, op locaties in en boven de grond en in stations. Je kunt ook werken in publieke ruimten waar je rekening houdt met omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Je bent bereid om op elk willekeurig tijdstip en onder alle weersomstandigheden buiten aan de slag te gaan. 

Typerende beroepshouding
Met jouw professionele beroepshouding, die gekenmerkt wordt door zelfstandigheid, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en besluitvaardigheid, ben je ook altijd alert op het handhaven van de veiligheid in het werk. Je werkt vlot, zorgvuldig en nauwkeurig. Je bent kwaliteits- en kostenbewust en je kunt goed analyseren. Je ziet het als een uitdaging om problemen op te lossen en je bent pas tevreden als alles (weer) naar behoren functioneert. Je bent resultaatgericht, hebt lef, bent erg creatief en gericht op het creëren van draagvlak. Daarnaast ben je communicatief vaardig en kun je goed omgaan met tijdsdruk. Kritiek geven en krijgen is voor jou geen probleem. Je hebt een dienstverlenende, klantgerichte en klantvriendelijke instelling, je bent leergierig en houdt ontwikkelingen in je vak goed bij. Je deelt met collega’s nuttige en belangrijke ervaringen.

Resultaat van de beroepengroep
Afhankelijk van je functie en specialisme is het resultaat een ontwerp met de benodigde gegevens voor de aanleg, mutatie of configuratie van een netwerk voor de distributie van data of elektriciteit of gas of een goed verlopen project voor de aanleg, het onderhoud van één van deze netten. 

Een belangrijk onderdeel van elke beroepsopleiding is de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens je opleiding werk je minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktijk van je beroep. 

Kijk op http://www.stagemarkt.nl/ een erkend leerbedrijf.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Let op! Om te kunnen starten met een bbl-opleiding, moet je werk hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Meer informatie over aanmelden vind je hier

De kosten worden vrijwel altijd betaald door het leerbedrijf. Zo niet, bespreek dan met de directeur van je afdeling wat jijzelf moet betalen.

Voor deze opleiding is een verwant niveau 3 nodig. Met dat diploma duurt de opleiding nog 2 jaar.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
7,4 7,2
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
91% 81%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Technicus water - -
Technicus gas 100% 100%
Technicus elektrotechniek 100% 99%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Technicus elektrotechniek
Technicus gas
Technicus water
Kans op leerbaan
Technicus water
Technicus elektrotechniek
Technicus gas
Startsalaris
uurloon
Technicus water - -
Technicus gas - € 19
Technicus elektrotechniek - € 19

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Verwant mbo-diploma niveau 3Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op associate degree of hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 654,-
Leerjaar 1 € 205,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 795,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 1185,-
Leerjaar 2 € 60,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf

Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Bekijk ook eens deze opleidingen


  • Deel deze pagina op
Copyright Koning Willem I College 2023
Filters