Technicus elektrotechniek

Docent en student werken aan een elektrotechnische opdracht Docent en student werken aan een elektrotechnische opdracht Docent en student werken aan een elektrotechnische opdracht

Technicus elektrotechniek

In het kort

Zorg jj er straks voor dat de elektriciteitsnetwerken van woonwijken perfect werken? Je leert er alles over tijdens de opleiding technicus elektrotechniek.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25276

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over kwaliteitsmanagement, ontwerpen en projecteren in de wereld van infra elektrotechniek! Waar je tijdens de opleiding tot eerste monteur alles leert over het uitvoeren van werkzaamheden, leer je tijdens deze elektrotechniek opleiding meer over algemene elektriciteitsleer, de werking van distributienetten en het voorbereiden van werkzaamheden. Zo ga je aan de slag met netwerkberekeningen in de midden/laag spanning, verbindingstechnieken, meettechniek en het werken volgens de juiste wet- en regelgeving. En niet te vergeten: hoe je het beste leiding kunt geven!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus elektrotechniek.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Op de dag dat je naar het Koning Willem I College komt krijg je klassikaal les. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van deze infratechniek opleiding op zak kun je als technicus elektrotechniek aan de slag bij een energiebedrijf of bedrijf welke werkt aan distributienetten voor data, elektra en gas. Je bent verantwoordelijk voor het aanleggen, samenvoegen en beheren van het elektriciteitsdistributienetwerk. Daarbij ben je niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp, maar ook voor de uitvoering en het onderhoud van de netwerken.

Ook uitvoerende werkzaamheden behoren tot jouw werk. Zo spoor je storingen in het distributienetwerk op en verhelp je de storingen. Je maakt berekeningen en calculaties en zorgt ervoor dat een project wordt geëvalueerd. Daarnaast stuur je collega’s en onderaannemers aan en zorg je dat er altijd volgens de juiste veiligheidseisen wordt gewerkt. Jouw werk voer je uit op kantoor, in een industriële omgeving of op locatie. Het kan zelfs voorkomen dat je in het buitenland aan de slag gaat!

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 205,-
BLEI lesmateriaal (leden)* € 795,-
BLEI lesmateriaal (niet-leden)* € 1185,-
Leerjaar 2 € 60,-
* Kosten zijn voor leerbedrijf


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Maandag
TheorielesDistributienetwerkern
TheorielesVoorbereiden werktekeningen
Pauze
 
Nederlands  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten werken met verschillende apparaten die horen bij elektrotechniek
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding technicus elektrotechniek besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,4
7,2 landelijk
Geslaagde studenten 89%
81% landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024