Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Studenten werken aan opdracht in klaslokaal Studenten werken aan opdracht in klaslokaal Studenten werken aan opdracht in klaslokaal

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

In het kort

Wil jij je verder specialiseren op het gebied van service en onderhoud van elektrotechniek en instrumentatie? Dan is de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25309

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over de opbouw, afstellen, inregelen en programmeren van installaties als alarmsystemen, lichtinstallaties en andere elektrotechnische installaties! Waar je tijdens de opleiding tot eerste monteur alles leert over het uitvoeren van werkzaamheden, leer je tijdens deze elektrotechniek opleiding meer over algemene elektriciteitsleer, meet- en regeltechniek, besturingstechniek, aandrijftechniek en inspectie. Ook leer je het zelfstandig inplannen en organiseren van klussen, het werken volgens de juiste wet- en regelgeving en het samenwerken met en begeleiden van collega’s.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Op de dag dat je naar het Koning Willem I College komt krijg je klassikaal les. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie bbl kun je aan de slag bij productie-, installatie- of servicebedrijven die zich richten op onderhoud, storingen en aanpassingen van industriële apparaten, installaties en systemen. Jij zorgt ervoor dat de systemen en installaties blijven werken óf weer gaan werken.

Tijdens jouw werkzaamheden inspecteer je installaties, apparaten en systemen. Waar nodig regel je deze opnieuw in en verbeter je de werking. Je voert metingen uit, stelt analyses op en je (de)monteert en herstelt onderdelen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding, het contact met de opdrachtgever of klant en begeleid je collega’s. Omdat je van te voren niet weet waar of wanneer een storing optreedt, is jouw werkomgeving iedere dag anders. Je werkt ook in de avond of het weekend.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 154,-
Leerjaar 2 ± € 48,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
TheorielesWet- en regelgeving
Keuzedeel  
Lunch
pauze
TheorielesAlgemene elektriciteitsleer
Zelfstandig werkenaan Engels, Nederlands en rekenen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Studenten werken met verschillende apparaten die horen bij elektrotechniek
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Het beroep van een technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie leer je door te doen! Daarom besteed je ongeveer 75% van de opleiding in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
6,6 landelijk
Geslaagde studenten 88%
83% landelijk
Afgestudeerden met werk 100%
100% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024