Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

In het kort

Wil jij je verder specialiseren op het gebied van elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving? Dan is de opleiding technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving iets voor jou!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25739
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het bedenken, ontwerpen en onderhouden van elektrotechnische installaties in woningen en utiliteit! Waar je tijdens de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving vooral aan de slag gaat met uitvoerende werkzaamheden, leer je tijdens deze opleiding meer over de voorbereiding en het ontwerpen van systemen. Ook leer je het verbeteren van installaties om onveilige situaties te voorkomen, het analyseren en verhelpen van storingen en alles over de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. En niet te vergeten: hoe je collega’s aanstuurt en begeleidt!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij deze elektrotechnische installaties opleiding. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere algemene elektriciteitsleer, inspectie, begroten, normen NEN1010* en verlichting.

* NEN1010 is een regel in Nederland die zegt hoe je elektrische dingen in gebouwen moet maken, zodat ze veilig zijn en geen gevaar veroorzaken.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van de opleiding technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving kun je meteen als technicus aan de slag. Bij een elektrotechnisch installatiebedrijf bijvoorbeeld. Je bereidt de werkzaamheden voor, bedenkt hoe de bedrading moet lopen, vervangt onderdelen in al bestaande installaties en monteert en installeert nieuwe installaties. Volop afwisseling dus!

Je werkt met verschillende systemen en hebt daar ook kennis over. Jouw werkplek is dan ook iedere dag anders. Zo werk je in woningen, winkels, scholen, kantoren en bedrijven. Veiligheid staat bij jou voorop en je werkt dan ook volgens standaard werkwijzen. Maar soms voer je jouw werk naar eigen inzicht uit. Soms werk je alleen, soms met een team van collega’s en soms begeleid je nieuwe monteurs.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 167,-
Leerjaar 2 € 0,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2. Heb je een diploma basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen, niveau 2? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden
  • of een mbo-diploma niveau 3. Heb je een diploma allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen, niveau 3? Dan is het mogelijk om de opleiding versneld af te ronden
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
TheorielesNormen NEN1010
TheorielesAlgemene elektriciteitsleer
Lunch
pauze
Nederlands  
Engels  
Rekenen  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd volg je theorielessen. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,5 landelijk
Geslaagde studenten 58%
74% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024