Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties

Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties

In het kort

Steek jij graag de handen uit de mouwen en ben je heel precies? Bekijk dan snel de opleiding technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 4
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25738

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het ontwikkelen, opbouwen en onderhouden van besturingssystemen! Waar je tijdens de opleiding tot eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen alles leert over het uitvoeren van werkzaamheden, leer je tijdens deze opleiding meer over algemene elektriciteitsleer, hoe je nieuwe installaties bedenkt en aanlegt en het analyseren en verhelpen van storingen. Zo ga je aan de slag met onderdelen, kabels en leidingen maken, demonteren en repareren en het werken volgens de juiste wet- en regelgeving. En niet te vergeten: hoe je het beste leiding kunt geven!

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties bbl.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Op de dag dat je naar het Koning Willem I College komt krijg je klassikaal les. De theorie die je nodig hebt voor de lessen wordt digitaal aangeboden. Zo kun je zelfstandig en op jouw eigen tempo leren!

In het eerste jaar van deze opleiding tot technicus elektronische systemen en installaties maak je kennis met het beroep aan de hand van de basistheorie. Je krijgt les over onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, besturingstechniek, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek en inspectie. Toch ga je vooral aan de slag in de praktijk, want daar leer je uiteindelijk het meeste! In het tweede jaar kies je een technisch vak en ga je je specialiseren.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Na het afronden van deze mbo-opleiding technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties kun je meteen aan de slag! Bij een bedrijf die (onderdelen voor) elektronische producten en elektrotechnische systemen maakt bijvoorbeeld. Meestal ben je aan het werk in de werkplaats. Ook komt het voor dat je op locatie bij een klant aan het werk bent. Dan help je jouw collega's bij de werkzaamheden.

Jij bent helemaal thuis in aandrijf-, besturings-, en regeltechniek. Je bereidt werkzaamheden voor, bedenkt hoe nieuwe installaties moeten worden aangelegd en installeert en regelt de installaties vervolgens in. Ook geef je advies over het gebruik van de installaties en systemen. Naast uitvoerende werkzaamheden, ben je ook het aanspreekpunt voor collega’s.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Geen zin om nog 4 jaar te studeren? Je kunt ook doorstromen naar een associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 ± € 219,-
Leerjaar 2 ± € 48,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of een mbo-diploma niveau 3
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Een schooldag

Dag
Donderdag
TheorielesElektriciteitsleer
Lunch
pauze
Nederlands  
Engels  
TheorielesStoringen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd ga je aan de slag met de theorie. De theorie helpt je om de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,6
6,5 landelijk
Geslaagde studenten 58%
74% landelijk
Afgestudeerden met werk -
98% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024