Technicus engineering mechatronica

Mechatronica 22

Technicus engineering mechatronica

Algemene informatie

Niveau 4
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 4 jaar
Crebo 25297

Locaties

Oss, Euterpelaan Veghel, Muntelaar

De opleiding duurt vier jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio. In het eerste jaar bouw je vooral aan je technische kennis. Maar je volgt ook praktische vakken, zoals pneumatiek, elektrotechniek en de basis van PLC-programmeren. Ook ga je voor het eerst aan de slag met 3D-tekenen en 3D-printen. Aan het einde van het eerste jaar werk je aan een groot project en loop je tien weken stage.

In het tweede jaar blijf je theorie en praktijk combineren. Je leert onder meer hoe je onderdelen kunt lasersnijden en 3D-printen. Verder ontdek je tijdens projecten hoe je machines met meerdere bewegingen programmeert en hoe je ze het beste kunt bedraden. Ook loop je tien weken stage. In het derde jaar duik je écht de diepte in. Tijdens een onderzoeksproject leer je hoe een specifieke machine werkt en hoe je daar een leermodel van maakt. Ook maak je een paintballplatform: samen met je medestudenten ontwerp, bouw en programmeer je een paintballgeweer dat zo snel mogelijk en automatisch targets treft. Verder loop je ook in het derde jaar tien weken stage.

In het vierde jaar groei je uit tot een échte specialist. Je maakt een keuze voor elektrotechnisch of werktuigbouwkundig onderzoek en je werkt aan een groot proefproject. Daarin ontwerp, bouw en programmeer je een machine die uiteindelijk echt gebruikt gaat worden door een bedrijf. Daarnaast loop je twintig weken stage en rond je de opleiding af. Op naar het échte werk! 

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding. 

Als technicus engineering mechatronica werk je aan het ontwerp van wat meer ingewikkelde elektrotechnische producten, systemen en machines. Denk bijvoorbeeld aan pick-and-place robots in fabrieken, ontwerpen van automatische machines en zelfs drones, bagagetransportsystemen op Schiphol en BOL.com. Je bent dus een echte expert die met alle mogelijke technische installaties uit de voeten kan, je bent een ontwerper en/of een engineer. En kom je een compleet nieuwe situatie tegen? Dan ben jij de eerste die in de materie duikt om het onder de knie te krijgen. Je ontwerpt maar kan ook storingen aan machines verhelpen en aanpassingen hieraan maken. Je bent breed opgeleid, heel breed!

In jouw vak combineer je kennis van mechatronica, werktuigbouw, automatisering, besturingstechniek en elektrotechniek. Gelukkig ben je een kei in organiseren. Je regelt de juiste middelen en mensen en zorgt er zo voor dat het proces goed loopt. Met die kwaliteiten kun je aan de slag als calculator, storingsmonteur, monteur, ontwerper, werkvoorbereider, inkoper, verkoper, planner, commercieel medewerker, industriële engineer, software ontwerper of kwaliteitscontroleur. Ben jij klaar voor een toekomst in techniek? Aan jou de keuze!

In leerjaar 1, 2 en 3 loop je tien weken stage. Tijdens leerjaar 4 bestaat de stage uit 20 weken.

Stage lopen kan alleen bij bedrijven die erkend zijn. Kijk op www.stagemarkt.nl voor erkende stagebedrijven. 

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op 'Aanmelden voor deze opleiding' en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier.

Deze
opleiding
Landelijk
gemiddelde
Studenttevredenheid
rapportcijfer
6,1 6,7
Percentage geslaagde studenten
in afgelopen schooljaar
85% 79%
Percentage gediplo­meerden met werk
in afgelopen schooljaar
Technicus engineering 97% 96%
Kans op werk in jouw vakgebied
na je opleiding
Technicus engineering
Kans op stage
Technicus engineering
Startsalaris
uurloon
Technicus engineering - € 12,35

Studie in Cijfers geeft informatie over de opleiding en de arbeidsmarkt. Hoewel Studie in Cijfers mogelijk beeld geeft van de toekomst, geeft het geen garantie. Studie in Cijfers is ontwikkeld door SBB in opdracht van het ministerie van OCW. Aan de cijfers kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer informatie kijk op https://www.s-bb.nl/studenten/

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma kaderbegroepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op associate degree en hbo-niveau.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1239,-
Leerjaar 1 € 494,-
Leerjaar 2 € 204,-
Leerjaar 3 € 165,-
Leerjaar 4 € 165,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Vrijwillige kosten
Leerjaar 1 € 15,-
Leerjaar 2 € 15,-
Leerjaar 3 € 15,-
Leerjaar 4 € 15,-

Copyright Koning Willem I College 2022
Filters