In het kort

​Zorg jij straks voor de mooiste tegels in een badkamer, keuken of zwembad? Je leert alles over het zetten van tegels tijdens deze bbl-opleiding tegelzetten! ​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2, 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 23330

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het zetten van tegels! Je gaat aan de slag met het (her)kennen van soorten, maten en diktes van tegels, hoe je tegels vastmaakt aan een vloer of wand en welk materiaal je wanneer gebruikt. Ook leer je het het bijsnijden van tegels om een mooie hoek of patroon te maken, het controleren van de kwaliteit van tegels en het aanbrengen van tegels op trappen of rondingen. Kort gezegd: je leert alles zodat je straks muren, wanden en vloeren kan voorzien van mooi tegelwerk.​

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding tegelzetten.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Het eerste jaar van deze tegelzetter opleiding is een basisjaar. Alle studenten (niveau 2 en 3) beginnen bij de basis. In het tweede leerjaar van de opleiding wordt er gekeken naar jouw wensen en de groei die je hebt doorgemaakt. Samen met jou beslissen we op welk niveau je de examens maakt. Dit houdt in dat je:

  • of examen doet op niveau 2 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 3
  • of examen doet op niveau 3 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 4

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​​Met een diploma van deze tegelzetten opleiding op zak kun je als (allround) tegelzetter aan de slag bij een aannemersbedrijf of bedrijf dat zich bezighoudt met verschillende werkzaamheden op het gebied van tegelzetten.

​Tijdens jouw werk bereid je de ondergrond en de werkplek voor, zet je het tegelwerk uit, ga je natuurlijk aan de slag met het zetten van tegels en werk je netjes af wat je hebt gemaakt. Je werkt met verschillende soorten materialen, denk dan bijvoorbeeld aan keramische, glazen en natuurstenen tegels. Als tegelzetter werk je op verschillende plekken, onder andere bij nieuwbouw-, renovatie- en restauratieprojecten. Dit kan binnen of buiten zijn. Je werkt zelfstandig, soms in teamverband en je voert het werk altijd volgens de juiste veiligheidsregels uit.​

​Het werk van een (allround) tegelzetter kan fysiek zwaar zijn. Je moet vaak tillen, bukken en knielen. Maar dat vind jij niet erg! Je bent een professional en voert je werkt zorgvuldig uit. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.​

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 464,-
Leerjaar 2 € 23,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Dinsdag
Nederlands  
TheorielesSoorten tegels
Coaching uur  
Lunch
pauze
Keuzedeel  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Tegels worden netjes recht gezet op wand in badkamer
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding tegelzetten besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7,4 landelijk
Geslaagde studenten 58%
64% landelijk
Afgestudeerden met werk -
92% landelijk
Gebouw locatie De Kleine Elst

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024