In het kort

​Leer alles over het schildersvak tijdens de mbo-opleiding schilderen! ​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2, 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 23236

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het beroep van een schilder! Zo leer je werken met verschillende soorten verf, welke verf je wanneer moet gebruiken, verschillende schildertechnieken en welk gereedschap en apparaten jou helpen bij de werkzaamheden. Om tot een mooi eindresultaat te komen moet je er als schilder voor zorgen dat het oppervlak waarop je schildert goed is voorbereid. Daarom leer je ook schuren, afkrabben en schoonmaken. Naast schilderwerkzaamheden ga je ook aan de slag met ruiten inzetten en behangen. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks dé specialist bent op het gebied van schilderen!​

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding schilderen.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Het eerste jaar van deze schildersopleiding is een basisjaar. Alle studenten (niveau 2 en 3) beginnen bij de basis. In het tweede leerjaar van de opleiding wordt er gekeken naar jouw wensen en de groei die je hebt doorgemaakt. Samen met jou beslissen we op welk niveau je de examens maakt. Dit houdt in dat je:

  • of examen doet op niveau 2 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 3
  • of examen doet op niveau 3 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 4

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van deze schildersopleiding op zak kun je als schilder aan de slag. Waar? Dat bepaal jezelf. Je kunt gaan werken bij een gespecialiseerd schildersbedrijf of je begint jouw eigen onderneming.​

​Jouw werkplek en werkzaamheden zijn iedere dag anders. De ene dag zorg je ervoor dat de kozijnen en deuren van een huis er weer mooi uit zien, de volgende dag voer je herstelwerkzaamheden uit in een kantoorpand. Je werkt zelfstandig, soms onder leiding van een uitvoerder en je denkt altijd aan de mogelijkheden en wensen van de opdrachtgever. Tijdens het werk houd je rekening met de luchtvochtigheid, temperatuur en de geldende richtlijnen. En heeft een klant advies nodig? Ook dan kunnen ze bij jou terecht. Jij weet alles van verf, schilderwerken en de mogelijkheden van het schildersvak!​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 259,-
Leerjaar 2 € 65,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Een schooldag

Dag
Woensdag
Keuzedeel  
Nederlands  
TheorielesSoorten verf
Lunch
pauze
InstructielesSchilderen
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student schildert deur
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding schilderen besteed je in en aan de praktijk! De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 7,2
7,1 landelijk
Geslaagde studenten 58%
64% landelijk
Afgestudeerden met werk 80%
89% landelijk
Gebouw locatie Meester Vriensstraat

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024