In het kort

Aan de slag met het metselen van muren, huizen en gebouwen? Je leert het tijdens deze mbo-opleiding tot metselaar!​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2, 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 23313

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over metselen op verschillende manieren! Je leert hoe je nieuwe rechte muren metselt. Dit kunnen blinde muren zijn. Blinde muren zijn muren zonder deur- of raamopening. Maar je gaat aan de slag met het metselen van muren mét deur- of raamopening, schoorstenen en bogen. Ook het herstellen van beschadigde muren en het het lezen van bouwtekeningen, zodat je weet wat er gemetseld moet worden, komt aan bod. Kort gezegd: je leert alles zodat jij straks rechte muren metselt!​

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding metselen.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Het eerste jaar van de opleiding metselen is een basisjaar. Alle studenten (niveau 2 en 3) beginnen bij de basis. In het tweede leerjaar van de opleiding wordt er gekeken naar jouw wensen en de groei die je hebt doorgemaakt. Samen met jou beslissen we op welk niveau je de examens maakt. Dit houdt in dat je:

  • of examen doet op niveau 2 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 3
  • of examen doet op niveau 3 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 4

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​​Na het afronden van deze mbo-opleiding metselen kun je als (allround) metselaar aan de slag bij een bedrijf in de bouw. Denk aan een aannemersbedrijf, bouwbedrijf of een bedrijf dat zich bezighoudt met verschillende werkzaamheden op het gebied van metselen. Maar je kunt ook jouw eigen bedrijf beginnen en aan de slag als zelfstandig ondernemer (ZZP’er).

​Tijdens jouw werkzaamheden bereid je de werkplek voor, controleer je de gereedschappen en het materiaal, ga je natuurlijk aan de slag met het metselwerk en werk je netjes af wat je hebt gemaakt. Ook zorg je ervoor dat het metselwerk goed kan uitharden door het af te dekken. Daarnaast voer je lijmwerkzaamheden uit.​

​Je bent altijd aan het werk op de bouwplaats. Dit kan binnen of buiten zijn. Het weer heeft geen invloed op de kwaliteit en nauwkeurigheid van jouw werkzaamheden. Je werkt zelfstandig, soms in teamverband en je voert het werk altijd volgens de juiste veiligheidsregels uit. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 537,-
Leerjaar 2 € 23,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

​​Voor locatie Oss, Euterpelaan geldt dat de theorielessen worden gegeven op locatie Oss, Euterpelaan. De praktijkvakken worden gegeven op locaties Oss, Gasstraat. ​ ​

Voor dat je kan starten bij jouw erkende leerbedrijf is het belangrijk dat je in het bezit bent van een veiligheidscertificaat (Basisveiligheid VCA). Om dit certificaat te behalen moet je een examen afleggen. De kosten hiervan zijn € 100,00.

Een schooldag

Dag
Maandag
Rekenen  
TheorielesMuur opbouw
Keuzedeel  
Lunch
pauze
TheorielesVerhoudingen cement
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Cement wordt glad gestreken tussen stenen
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding metselen besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
7 landelijk
Geslaagde studenten 60%
78% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie De Kleine Elst
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024