In het kort

Aan de slag met verschillende timmerwerkzaamheden? Wat dacht je van de opleiding timmeren bbl? ​

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2, 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 23331

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het uitvoeren van verschillende timmerwerkzaamheden! Je gaat aan de slag met het (her)kennen van verschillende houtsoorten, hoe je deze houtsoorten bewerkt en het werken met gereedschappen en machines die je nodig hebt om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Ook leer je meten, passen en het in elkaar zetten van onderdelen. En niet te vergeten: het lezen van tekeningen. Zo maak jij wat er van je gevraagd wordt. Kort gezegd: je leert alles om het werk van een timmerman- of vrouw goed uit te voeren.

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding timmeren bbl.

​Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Het eerste jaar van deze allround timmerman opleiding bbl is een basisjaar. Alle studenten (niveau 2 en 3) beginnen bij de basis. In het tweede leerjaar van de opleiding wordt er gekeken naar jouw wensen en de groei die je hebt doorgemaakt. Samen met jou beslissen we op welk niveau je de examens maakt. Dit houdt in dat je:

  • of examen doet op niveau 2 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 3
  • of examen doet op niveau 3 en daarna door kan stromen naar een mbo-opleiding niveau 4

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen. ​

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Met een diploma van de opleiding timmeren bbl op zak kun je als (allround) timmerman aan de slag bij een aannemersbedrijf, bouwbedrijf of timmerbedrijf. Maar je kunt ook jouw eigen bedrijf beginnen en aan de slag als zelfstandig ondernemer (ZZP’er). ​ 

​Jij maakt, repareert en monteert de onderdelen die van hout zijn gemaakt. Zo maak je bijvoorbeeld een constructie die het plafond ondersteunt tijdens de bouw, kozijnen of daken. Na het lezen van de bouwtekeningen, controleer je de maten en weet je precies wat er gemaakt moet worden. De werkzaamheden zijn per dag verschillend. Denk bijvoorbeeld aan het ​het monteren van houten producten en onderdelen, het bewerken van bouwmaterialen en prefab-elementen en het maken van betonfunderingen. Ook controleer je het werk en zorg je dat je na afloop alles weer netjes op ruimt.  ​ 

​Als timmerman- of vrouw werk je op verschillende plekken, onder andere bij nieuwbouw-, renovatie- en restauratieprojecten. Dit kan binnen of buiten zijn. Je werkt zelfstandig, soms in teamverband en je voert het werk altijd volgens de juiste kwaliteitseisen uit.   

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 645,-
Leerjaar 2 € 23,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

​​​Voor locatie Oss, Euterpelaan geldt dat de theorielessen worden gegeven op locatie Oss, Euterpelaan. De praktijkvakken worden gegeven op locaties Oss, Gasstraat.

Een schooldag

Dag
Donderdag
Nederlands  
TheorielesBouwtekeningen lezen
Coaching uur  
Lunch
pauze
Keuzedeel  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Verschillende gereedschappen
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding timmeren besteed je in en aan de praktijk! De overige tijd ben je bezig met de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,7
6,8 landelijk
Geslaagde studenten 86%
72% landelijk
Afgestudeerden met werk -
94% landelijk
Gebouw locatie De Kleine Elst
Gebouw locatie Muntelaar
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024