Timmerman

Timmerman 12

Timmerman

Algemene informatie

Niveau 2
Leerweg bol
Dag/avond Dagopleiding
Duur 2 jaar
Crebo 25128

Locaties

Rosmalen, De Kleine Elst Oss, Gasstraat Oost Veghel, Muntelaar

Timmerman (m/v) word je niet zomaar. Het is echt een vak. Je moet er natuurlijk aanleg voor hebben, maar je moet ook veel willen leren.

Je krijgt praktijk- en theorievakken. De nadruk ligt op praktijkleren. Dit betekent dat je vooral met je handen aan het werk bent. En met de zaag, en met hout natuurlijk. Je wordt breed opgeleid. Als timmerman krijg je in het eerste jaar vakoverstijgende onderdelen. 

Je krijgt ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Die zijn ook belangrijk, want als timmerman (m/v) moet je tegenwoordig ook goed communiceren en zelf berekeningen maken. En je moet niet alleen een vak leren, maar ook hoe je je eigen loopbaan vormgeeft.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

De opleiding leidt jou op tot timmerman, of timmervrouw. Want die zijn er tegenwoordig ook!  Timmerlieden werken steeds op andere plekken. Soms in de huizenbouw, soms bij andere bouwprojecten, zoals kantoren. Je werkt zowel binnen als buiten, dus je moet niet iemand zijn die altijd over het weer klaagt!

Je timmert op grote nieuwbouwprojecten, bij kleinschalige nieuwbouw of bij verbouw/renovatie. Je komt meestal in dienst bij een bouwbedrijf. Of je werkt zelfstandig als zzp'er. Ook dan ben je iemand die goed met anderen samenwerkt.

Verder is het belangrijk dat je beschikt over ruimtelijk inzicht en denkvermogen, gevoel voor kwaliteit, zelfstandigheid en professioneel gedrag. Want als timmerman/-vrouw doe je verantwoordelijk werk!

Het eerste leerjaar is verdeeld in blokken van vijf weken. Je loopt vijf weken stage en je komt vijf weken naar het Koning Willem I College, in die weken volg je twee dagen theorie en drie dagen praktijk in de praktijkhal. In het tweede leerjaar ga je vier dagen werken en kom je één dag per week naar school.

Tijdens de winterscholing (januari t/m maart) kom je vijf dagen per week naar school en volg je de praktijk en theorie volgens het rooster. Na de winterscholing ga je weer vier dagen op stage en kom je één dag per week naar school.

In overleg met Bouwmensen, krijg je een stageplaats toegewezen.

Om aan de beroepspraktijkvorming te kunnen deelnemen, moet je in het bezit zijn van een veiligheidscertificaat (Basisveiligheid VCA). De VCA-lessen worden verzorgd in het curriculum.

Aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op ‘Aanmelden voor deze opleiding’ en volg de stappen.

Meer informatie over aanmelden vind je hier

Je wordt breed opgeleid, als timmerman krijg je in het eerste jaar vakoverstijgende onderdelen die zowel met timmerman als met meubelmaker (scheeps)interieurbouwer te maken hebben.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding. In een persoonlijk gesprek worden de mogelijkheden besproken.

Welke vervolgopleiding kan ik doen?

Opleidingen op niveau 3.

Wat zijn de studiekosten?

Verplichte kosten
Ministerie (lesgeld) € 1239,-
Leerjaar 1 € 645,-
Leerjaar 2 € 23,-

Lesgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent.

Copyright Koning Willem I College 2022
Filters