In het kort

Wegen kennen geen geheimen voor jou! Tijdens de opleiding vakman gww leer je alles over het onderhouden en aanleggen van wegen, rioleringen en bermen.

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 2
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 2 jaar
  • Crebo: 25756

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

​​Alles over het aanleggen en onderhouden van wegen. Tijdens de opleiding vakman gww leer je dat wegen onderdeel zijn van een omgeving. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een riool onder het wegdek loopt of er een sloot naast het wegdek leert. Als vakman gww weet je precies hoe je moet omgaan met bermen, putten, riolering, bermen, banden, kolken en goten. Gww betekent namelijk grond-, weg- en waterbouw. Je leert hoe je het voorbereidende grondwerk aanpakt. Maar ook het aanleggen van fundering en riolering. Daarbij werk je met verschillende apparatuur. Daarom leer je ook meer over de appratuur en hoe je deze bedient.

​Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding vakman gww.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.​

Eén dag in de week kom je naar het Koning Willem I College om te werken aan de theorie die hoort bij de opleiding vakman gww.

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

​​Als vakman grond-, weg- en waterbouw (gww) kun je aan de slag bij Rijkswaterstaat, een waterschap, provincie of gemeente. Maar ook bij havenbedrijven en luchthavens zijn ze altijd op zoek naar een goed opgeleide vakman gww.

​Je bent voornamelijk bezig met het onderhoud en aanleg van infrastructurele werken. Denk hierbij aan wegen, rioleringen, oevers en waterbouwkundige werken. Je bereidt het werk en de werkplek voor en zorgt voor verkeersafzetting. Je legt funderingen en verhardingen aan en je plaatst hekken en afrasteringen. Je werkt vaak buiten, samen met andere vakmannen en machinisten. Zo geef je aanwijzingen aan machinisten. Zelf bedien je compressoren, pompen en verdichtingsapparatuur. ​De projecten waaraan je werkt, leveren vaak (verkeers)overlast op. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken kan het voorkomen dat je ’s nachts moet werken. ​

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 295,-
Leerjaar 1 € 254,-
Leerjaar 2 € 168,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een diploma entreeopleiding
  • of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

​​De opleidingskosten worden bijna altijd vergoed door het erkende leerbedrijf waar je werkt.​

Een schooldag

Dag
Woensdag
TheorielesWerking van fundering en riolering
Keuzedeel  
Lunch
pauze
Rekenen  
Nederlands  
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Meetmachine op bouwplaats
75% Praktijk
25% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 75% van de opleiding vakman gww besteed je in en aan de praktijk! Dit doe je op het Koning Willem I College en bij het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid 6,9
7 landelijk
Geslaagde studenten 87%
70% landelijk
Afgestudeerden met werk -
97% landelijk
Gebouw locatie Onderwijboulevard

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024